Do czego stosujemy folię spożywczą?

Folii spożywczej używa się głównie po to, by produkty żywnościowe jak najdłużej zachowały świeżość. Aby im to umożliwić, zawija się szczelnie dany artykuł (może to być na przykład ciasto, wędlina lub chleb), dzięki czemu nie traci on swoich pierwotnych właściwości. Przy pieczywie bardzo ważne jest też to, że pod wpływem owinięcia folią nie wysycha, a przez to pozostaje przez długi czas smaczne.

W folię spożywczą można też owinąć warzywa lub owoce, jeśli nie chce się, by zwiędły przez nieco dłuższy okres przechowywania. Co ważne, folia chroni też produkty przed brudem i różnego rodzaju drobnoustrojami, które znajdują się w otaczającym je powietrzu. Przywiera ona szczelnie do opakowywanego artykułu, dzięki czemu nie ma mowy o tym, by miał on kontakt z otoczeniem.

Folia spożywcza 45cmx300m / 15,45 zł

Niecodzienne sposoby na użycie folii

Bardzo praktycznym, choć niecodziennym sposobem wykorzystania folii jest chociażby okrycie nią kubka z sokiem bądź innym napojem. Przydaje się to zwłaszcza latem, gdy chcemy pozostawić go na chwilę bez opieki, a boimy się, że w płynie utopi się mucha lub osa. Folię można też wykorzystywać w ogrodnictwie. Jeśli przykryje się nią doniczkę, zadziała ona zupełnie tak, jak szklarnia i roślina, znajdująca się w ciepłym otoczeniu, szybciej wykiełkuje.