Dla Twojego zdrowia

Wszelkiego rodzaju zabrudzenia, powstałe w wyniku wypiekania różnych rzeczy, osadzają się na płycie piekarnika. Ta szybko pokrywa się więc ciemnym nalotem, którego nasilenie można skontrolować, przejeżdżając palcem po metalowej powierzchni.

Jeśli dostrzeże się duże zabrudzenie, najlepiej będzie od razu przystąpić do procedury czyszczenia. W przeciwnym razie jedzenie, przyrządzane dalej w brudnym piekarniku, może źle podziałać na nasze zdrowie. Na tego typu zabrudzeniach osadzają się bakterie i inne drobnoustroje, żerujące na resztkach jedzenia. W ten sposób kolejne pieczenie staje się po prostu czynnością bardzo niehigieniczną.
 

Jak czyścić piekarnik?

Do czyszczenia piekarnika trzeba podchodzić bardzo ostrożnie i być bardzo dokładnym, aby nie pominąć żadnego miejsca, któremu zagrażało zabrudzenie. Po wstępnym oczyszczeniu wnętrza urządzenia z pierwszego brudu, warto użyć specjalnego płynu, przygotowanego do walki z trudnymi zabrudzeniami, w tym również do plam spieczonych i tłustych.

Wśród nich znajduje się chociażby VOIGT Piekarniki i rożna o bardzo silnym działaniu. Co ważne, jego składniki nie wpływają negatywnie na powierzchnie emaliowane.

VOIGT Piekarniki i rożna 500 ml / 4,45 zł

Niektóre środki działają lepiej wówczas, gdy są stosowane przy wyższych temperaturach, czyli wtedy, kiedy piekarnik jest odpowiednio nagrzany. Do nich zalicza się preparat VOIGT GRILLPOL VC-243, który najlepiej jest rozcieńczyć z wodą.

Można nim spokojnie namoczyć powierzchnię, a potem odczekać chwilę, aż zadziała i spłukać dokładnie czystą wodą. Przy ostatecznym przecieraniu płyty piekarnikowej na pewno przydadzą się ręczniki papierowe. W ten sposób nie trzeba będzie poświęcać szmatki, która bardzo szybko nadałaby się tylko do wyrzucenia.

Ręcznik papierowy biały – 2 szt. / 1,85 zł