Jak ułożyć żywność w lodówce?
W lodówce odpowiednie ułożenie jedzenia ma znaczenie, głównie dlatego, że wewnątrz niej występują różnice temperatur. Najwyższa temperatura znajduje się na górze, natomiast najniższa – na półkach dolnych.
Półki znajdujące się na drzwiach lodówki również należą do tych „najcieplejszych”, dlatego można w nich umieszczać produkty, które nie muszą być silnie chłodzone, czyli wszelkiego rodzaju napoje, ketchupy, musztardy oraz inne sosy, jak i oleje, które powinny być przechowywane w chłodzie.
Folia spożywcza 45cmx300m / 15,45 zł
Półka górna idealnie nada się do przechowywania powideł, dżemów, różnego rodzaju jogurtów oraz kefirów. Na niższych półkach, w których temperatura jest mniejsza, zepsułyby się znacznie szybciej. Wszystko przez to, że dobre bakterie kwaszące rozwijają się szybciej w temperaturach wysokich, natomiast zbytni chłód powoduje rozwój szkodliwych bakterii gnilnych.
Najzimniejszym miejscem są dolne półki, w którym powinna znaleźć się żywność charakteryzująca się szybkim psuciem, czyli wędliny, ryby, mięso oraz produkty w otwartych już opakowaniach.
Sposób na świeże warzywa
Wszelkiego rodzaju warzywa zielone – kapusty, sałaty, rukolę – przechowujemy w dolnych pojemnikach. Na ich spodzie warto położyć 2-3 warstwy ręcznika papierowego, który skutecznie będzie wchłaniał nadmiar wilgoci. Świeża zielenina, jak np. koperek czy natka pietruszki, zawinięta w ręcznik papierowy będzie znacznie dłużej świeża, niż w przypadku pozostawienia jej w kubku z wodą na parapecie.
Ręcznik papierowy biały / 1,85 zł
Dobrym pomysłem jest także przykrycie jednym listkiem wszystkich warzywznajdujących się w dolnej szufladzie, dzięki czemu zachowają świeżość przez dłuższy czas. Stosowanie powyższych zasad nie tylko pozwala przedłużyć świeżość produktów spożywczych, ale również umożliwia zachowanie odpowiednich walorów odżywczych oraz dobrego smaku.