Proste i szybkie

Przygotowanie lodowych kostek, jest banalnie proste. Doskonale komponują się z drinkaminapojami, a także z odpowiednimi dodatkami w postaci orzeźwiającej mięty, świetnie pasują też do wody mineralnej. Wydawałoby się, że na tym w ich przypadku możliwości się kończą, jednak to nieprawda!

Dzięki odrobinie pomysłu, każdy napój czy kawę możemy zmienić w coś co cieszy nie tylko podniebienie, ale i nasze oczy.

Podstawowy sposób na kostki lodowe, to specjalna plastikowa lub silikonowa foremka, którą można dostać w wielu sklepach, np. z akcesoriami domowymi. Aby uzyskać gotowe kostki lodu wystarczy, że wypełnisz foremkę wodą i wstawisz na jakiś czas do lodówki. Jeżeli chcesz, aby kostki były idealnie przezroczyste, sposobem na to jest odpowiednio przygotowana woda. Przegotuj wodę dwukrotnie, najlepiej taką przefiltrowaną. Po ostygnięciu, możesz wypełnić wodą foremkę.

 

Nie tylko kostka

Na rynku dostępnych jest bardzo wiele foremek do tworzenia kostek lodu. Twoja kostka nie musi więc przybierać wyłącznie podstawowej formy składającej się z czterech ścian. Możesz też zakupić foremki do tworzenia lodu w formie jabłkabananaserduszka czy też palemki. Dzięki temu, z łatwością znajdziesz foremkę odpowiadającą okazji czy też charakterowi imprezy.

Tak jak nie ograniczamy się co do formy, tak i nie ograniczamy się co do.. zawartości takiej kostki lodu. Istnieje wiele różnych sposobów przygotowania kostki lodowej, aby była oryginalna i smaczna!

 

Owocowo

Borówki, jagody, maliny, truskawki, wszystkie one mogą się stać głównymi gwiazdami lodowych foremek. Umyj je dokładnie, pokrój na małe kawałki i wrzuć do foremek. Dopiero po ich umieszczeniu w foremce, zalej ją wodą. Po zamrożeniu, zobaczysz pięknie schowane w lodzie kawałki owoców! Taką kostkę możesz dodać np. do herbaty i osiągnąć orzeźwiający, herbaciano -owocowy napój.

fotolia.com, 157112909 | Autor: komarinansk

Dla smakoszy kawy

Kawowa kostka? Pewnie! Doskonale będzie pasować do letniego, mleczno – ciasteczkowego napoju. Przygotowaie rozpoczynamy od zaparzenia kawy. Po jej przegotowaniu należy kawę wystudzić. Następnie, stopniowo wypełniamy kawąnaszą foremkę. Postępowanie nie różni się praktycznie od przygotowania zwykłej kawy. Teraz czekamy, aż kostki się zamrożą i dodajemy je do mlecznego napojuczy też drinków kawowych. 

 

Zmiksowani

To propozycja bardzo podobna do kostek owocowych, jednak o wiele bardziej… owocowa. :) Tym razem do ich przygotowania potrzebujesz dowolnych owoców, które zmiksujesz. Może być to kiwimalinajagoda czy też truskawka. Następnie, tak drobno zmielone owoce, nakładasz do foremki, w której będziesz je mrozić. Będzie kolorowo i owocowo!