Pojemniki biodegradowalne z trzciny

Pojemniki biodegradowalne z trzciny to ekologiczne rozwiązanie dla branży gastronomicznej. Surowiec do produkcji naczyń jest bowiem produktem odpadowym, powstałym w wyniku powstawania innych elementów wykorzystywanych na co dzień. Dzięki temu dochodzi do zmniejszenia ilości odpadów oraz ilości materiałów potrzebnych do produkcji pierwotnej.

33 produktów.

Trzcina cukrowa – mnóstwo korzyści

Trzcina cukrowa nie potrzebuje specjalnych warunków do wzrostu, wystarczy jej tylko temperatura powyżej 30°C. Wykorzystywana jest głównie do produkcji cukru. Ze względu na to, iż trzcina cukrowa jest dość szybko rosnącym zasobem, nie ma obaw o to, że bardzo szybko jej zabraknie. Do niedawna po wyciśnięciu soku, szypułka trzciny cukrowej była wyrzucona, natomiast na dzień dzisiejszy jest wykorzystywana do tworzenia biodegradowalnych pojemników. Tego typu naczynia rozkładają się w kompostowniku przez około 40 – 60 dni.

Wytwarzanie naczyń z trzciny cukrowej

Włókna trzciny cukrowej poddaje się miażdżeniu, mieleniu oraz oczyszczaniu za pomocą wody, a następnie z tak uzyskanego materiału, wytłacza się różnego rodzaju formy. W końcowym etapie, naczynia poddaje się sterylizacji oraz dokładnej kontroli jakości.

Pojemniki z trzciny cukrowej

Nasze pojemniki posiadają atesty stosowane w gastronomii, dzięki czemu mogą mieć bezpośredni kontakt z żywnością. Ponadto różne kształty oraz rozmiary powodują, że każdy klient znajdzie towar pasujący do jego potrzeb. Pojemniki z trzciny cukrowej są w 100% biodegradowalne oraz kompostowalne. Produkty te nie przepuszczają tłuszczu oraz innych płynnych substancji. Ponadto są bardzo estetyczne, sztywne oraz  wygodne w użyciu. Pojemniki z trzciny cukrowej są również odporne na wysokie oraz niskie temperatury, dzięki czemu mogą zastąpić klasyczne naczynia ceramiczne. Polecane są szczególnie dla firm, które prowadzą ekologiczną politykę firmy. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu. W razie pytań nasi doświadczeni pracownicy odpowiedzą na wszystkie pytania oraz rozwieją wszelkie wątpliwości.

Bezpieczne i ekologiczne pojemniki z trzciny cukrowej

Trzcina cukrowa jest odnawialnym surowcem, który uprawia się i zbiera bez szkód dla środowiska naturalnego. Co więcej, pojemniki wytwarza się z pulpy trzciny cukrowej, czyli pozostałości po zbiorach, co jest dodatkowym atutem, ponieważ dzięki temu wykorzystuje się całą roślinę i nic nie zostaje zmarnowane. Co ważne, trzcina cukrowa jest rośliną niewymagającą. Do wzrostu nie potrzebuje dużych ilości wody, ani nawożenia pestycydami.

Pojemniki te są również biodegradowalne, a w specjalnych warunkach rozkładają się niezwykle szybko. Przez to, że są całkowicie naturalne, są bezpieczne dla zdrowia, a żywność jest przechowywana w odpowiednich warunkach. Opakowania z trzciny cukrowej nie wpływają na smak i zapach potraw. Doskonale sprawdzają się do transportu, a także do jedzenia obiadu prosto z pudełka.

Korzystanie z pojemników z pulpy trzciny cukrowej jako zamiennika innych jednorazowych opakowań pozytywnie wpływa na środowisko naturalne. Dzięki temu produkowanych i wyrzucanych jest mniej odpadów nie nadających się do recyklingu czy biodegradacji.

Pojemniki jednorazowe z pulpy trzciny cukrowej do posiłków na wynos

Wytrzymałe i mocne pojemniki z trzciny cukrowej idealnie sprawdzą się w roli pojemników na wynos. Ogromny wybór wielkości, kształtów i możliwości zamykania sprawiają, że to świetny wybór do każdej restauracji i lokalu gastronomicznego. Pojemniki mogą posiadać specjalne wieczko do zamykania, które najczęściej jest dołączone do całości lub mogą być dostosowane do zgrzewarki. Dzięki zastosowaniu zgrzewanej folii, w pojemnikach można bezpiecznie przewozić zupy, sosy i inne płynne dania, które zazwyczaj są trudne i wymagające, jeśli chodzi o transport.

Oprócz tego, dostępne są zarówno pojemniki jednokomorowe, jak i dzielone. Pakowanie obiadów jest dzięki temu szybkie i proste, a klienci są zadowoleni z apetycznie wyglądających posiłków.