W dobie rosnącej świadomości ekologicznej, coraz więcej osób zwraca uwagę na to, by żyć ekonomiczniej. Właściciele restauracji powinni mieć to na uwadze, proponując pakowanie jedzenia na wynos.

Zalety pakowania jedzenia na wynos

Mając na uwadze dobro klientów, pracę kucharzy oraz środowisko, warto pakować jedzenie na wynos. Oto kilka podstawowych powodów:

  •        Zmniejszenie ilości odpadów – pakowanie jedzenia na wynos przyczynia się do zmniejszenia ilości odpadów, które należy zutylizować. To nie tylko oszczędność miejsca w którym składujemy  resztki, ale również pieniędzy;
  •        Reklama firmy – klient, który wychodzi z restauracji z zapakowanym jedzeniem, posiada przy sobie tym samym torbę z logo firmy, więc jednocześnie reklamuje firmę;
  •        Dodatkowy plus w oczach klienta – wiele osób docenia fakt, iż mogą zabrać ze sobą jedzenie, którego nie byli w stanie zjeść na miejscu;
  •        Zamawianie jedzenia na wynos – klienci, którzy będą wiedzieć, że można zabrać jedzenie w wygodnym, trwałym opakowaniu, przy kolejnej okazji, mogą zabrać posiłek na wynos;
  •        Zamawianie większej ilości jedzenia – mając na uwadze fakt, iż jedzenie zostanie zapakowane na wynos, klienci zamówią więcej, bez obaw o to, czy będą w stanie to zjeść.

W jaki sposób przygotować się do pakowania jedzenia  na wynos?

Bardzo ważne jest, by posiadać odpowiednie pojemniki, w których jedzenie nie tylko bez problemu przetrwa przenoszenie, ale również nadal będzie estetycznie wyglądać. Warto także zainwestować w torby z logo, ponieważ to dodatkowa reklama dla firmy. Należy również pamiętać o odpowiednim jedzeniu. Nie każdą potrawę jesteśmy bowiem w stanie zapakować na wynos. Bardzo ważne jest również informowanie klientów w trakcie zamawiania jedzenia o możliwości pakowania jedzenia. Dzięki temu klienci będą mogli zamówić większą ilość, bez obaw o marnowanie dań.

Rodzaje opakowań do dań pakowanych na wynos

Najpopularniejszymi produktami wykorzystywanymi do pakowania jedzenia na wynos są:

  •        Pojemniki styropianowe – ich główną zaletą jest lekkość, niska cena oraz utrzymywanie odpowiedniej temperatury.  Pojemniki z polistyrenu posiadają wygodne zamknięcia, które chronią zawartość przed wylaniem się. Wadą tego typu opakowań jest brak możliwości recyklingowania;
  •        Opakowania do zgrzewu – coraz popularniejszym rozwiązaniem są pojemniki do zgrzewania. Za pomocą wysokiej temperatury, zgrzewarka łączy opakowanie z folią, dzięki czemu jedzenie jest szczelnie zamknięte, przez co nic się nie wyleje, a odpowiednia temperatura utrzymuje się znacznie dłużej. Ponadto rożne kolory oraz rozmiary pojemników powodują, że jest to póki co jeden z najbardziej estetycznych sposobów na pakowanie jedzenia;
  •        Papierowe opakowania – ze względu na dążenie do zmniejszenia ilości odpadów, coraz częściej wybierane są opakowania z tworzyw, które mogą zostać poddane recyklingowi. Papierowe pojemniki wykonane są z grubej warstwy papieru, dzięki czemu nie przemakają oraz utrzymują odpowiednią temperaturę jedzenia. Kolejnymi zaletami tego typu pojemników są lekkość, estetyka wykonania, jak również kompaktowość.

Pakowanie jedzenia na wynos to wyzwanie, któremu warto sprostać. To nie tylko dbanie o wizerunek firmy, ale również oszczędność i ochrona środowiska. Należy jednak pamiętać o odpowiednim doborze opakowań, które grają istotną rolę w tej sprawie.