1. Doniczki, skrzynki, koszyki

Dobra wiadomość jest taka, że zioła wymagają tylko minimalnej pielęgnacji, a ich plony można zbierać przez całe lato. Rośliny, takie jak bazylia czy tymianek, nie potrzebują dużych pojemników. Mięta, rozmaryn, szczypiorek, rosną równie dobrze w doniczkach o średnicy 20 cm,  głębokości 15-20 cm, ale również w standardowych skrzynkach balkonowych.

Ciekawie wyglądają także zioła sadzone w starych skrzyniach, wiklinowych koszykach czy drewnianych beczkach. Nie zapomnijmy jednak o otworze w ściance bocznej lub na dnie, aby zapewnić odpływ nadmiaru wody. Na spodzie powinniśmy ułożyć drenaż w formie kilkucentymetrowej warstwy żwiru lub keramzytu. Podłoże do uprawy ziół najlepiej kupić w centrum ogrodniczym.
 

2. Jak podlewać zioła?

Podlewanie jest szczególnie ważne w początkowej fazie wzrostu. Strumień wody nie musi być duży, nie chcemy przecież uszkodzić delikatnych liści. Nie dopuśćmy do całkowitego wysuszenia ziemi. Rośliny powinny być na bieżąco nawadniane. Zazwyczaj, zioła w doniczkach podlewamy raz dziennie, ale w przypadku dni gorących i suchych, może być to konieczne dwa razy w ciągu doby. Najlepiej co jakiś czas sprawdzać wilgotność podłoża.

fotolia.com, 143642713 | Autor: dusk

3. Czym nawozić?

Rośliny, które intensywnie rosną, szybko zużywają składniki pokarmowe, jakie znajdują się w ziemi. Ponadto, substancje odżywcze są wymywane z podłoża w wyniku podlewania. Uzupełnisz je, stosując płynne nawozy organiczne, które również kupisz w centrum ogrodniczym. Zioła pochodzące z terenów śródziemnomorskich, które są ubogie w składniki pokarmowe (lawenda, rozmaryn, tymianek) nie wymagają dodatkowego zasilania.
 

4. Dbamy  wygląd roślin

Do codziennych zabiegów pielęgnacyjnych należy włączyć regularne usuwanie liści, które żółkną lub są uszkodzone. Jest to ważne również z tego powodu, że liście uszkodzone są porażone przez choroby lub szkodniki.

 

Kilka praktycznych rad

  • wybierz takie zioła, które często dodajesz do potraw
  • kupując rośliny zwróć uwagę na ich ładny wygląd 
  • zdejmij foliowy woreczek, aby rośliny mogły swobodnie rosnąć
  • hoduj zielnik na parapecie okna lub na blacie przy ścianie, ale z dala od grzejników
  • podlewaj do podstawki, nie do doniczki
  • regularnie obrywaj liście suche i uszkodzone
  • świeże zioła dodawaj pod koniec gotowania