Blog - nowości

Dezynfekcja – jakie środki zastosować w sklepie, restauracji i w domu?

Obecne czasu pokazały nam, jak ważna jest dezynfekcja zarówno dłoni, przedmiotów jak i różnych powierzchni, które mogą być nośnikiem wirusów i bakterii. Jakich środków użyć, aby były bezpieczne także w kontakcie z żywnością i skórą?

Papier przyjmie wszystko, czyli zastosowanie ręczników papierowych

Ręcznik papierowy możemy znaleźć w niemal każdym domu i firmie. Jego wszechstronne zastosowanie i wygoda użytkowania sprawiają, że ręczniki papierowe są nieopisaną pomocą w sprzątaniu i utrzymaniu higieny. Czym różnią się między sobą i jak wybrać ten najlepszy do naszych potrzeb?

Poradnik cateringowy – w co zapakować frytki?

Kto z nas nie lubi frytek? Podpowiemy, w co najlepiej zapakować tą pyszną przekąskę, która serwowana jest w niemal wszystkich restauracjach i punktach gastronomicznych. Co jest bardziej efektowne, a co ekonomiczne? Frytki to bardzo prosta i smaczna potrawa, którą przyrządza się w kilka minut. To idealna, szybka przekąska, którą uwielbiają dzieci i dorośli. Są zarówno świetnym dodatkiem do niemal każdego dania obiadowego, ale chętnie zjadamy je także jako samodzielny posiłek. Frytki bardzo często wydawane są na wynos – jak je zapakować, aby klient mógł je wygodnie zjeść?

Co zrobić z biodegradowalnymi pojemnikami i naczyniami jednorazowymi?

Chcemy być eko. Jednak czy wiemy, jak prawidłowo składować i wyrzucać opakowania, które są biodegradowalne? Co zrobić z biodegradowalnymi naczyniami, aby nie zaszkodzić środowisku i pozwolić na pełny rozkład opakowań?

Czym zastąpić pojemniki styropianowe w gastronomii?

Wraz z nowymi przepisami, które wchodzą 3 lipca 2021 roku, w gastronomii nie będzie można używać jednorazowych opakowań wykonanych ze styropianu. Niestety, mimo ich licznych zalet, zostają one wycofane z obiegu. Czym można je zastąpić?

Dyrektywa plastikowa – co musisz wiedzieć i jakie może mieć skutki?

Unia Europejska w związku z coraz większym zaśmieceniem mórz i oceanów na świecie postanowiła zająć się sprawą plastikowych opakowań. Już wkrótce zacznie obowiązywać dyrektywa plastikowa – co to oznacza w praktyce?

Ekologicznym zamiennikiem plastikowej torby jest…

Czy ekologiczne rozwiązania są faktycznie lepsze dla środowiska naturalnego? W tym artykule na podstawie toreb bawełnianych i plastikowych postaramy się udowodnić, że oczywiste rozwiązania wcale nie są najlepszym wyborem, jeśli chodzi o ekologię.

Jak rozpoznać opakowania przystosowane do żywności?

Opakowania do żywności, bez względu na to czy są do użytku jednorazowego czy wielokrotnego, muszą spełniać określone normy w polskim i unijnym prawie. Na co zwrócić uwagę przy wyborze opakowań do żywności? Jak rozpoznać te, które są bezpieczne?

Papierowe słomki – czy zastąpią swoją plastikową wersję?

Plastikowe słomki mają ostatnio bardzo złą prasę. Jednak czy zasłużenie? Na rynku zostają wypierane przez swoje papierowe odpowiedniki, a my postaramy się odpowiedzieć na pytanie, czy papierowe słomki są lepsze dla środowiska?

Upcycling, czyli jak wykorzystać opakowanie jednorazowe

Upcycling to jedna z form recyklingu polegająca na przetworzeniu odpadów, w sposób zwiększających ich wartość jako surowca. To ciekawe, niezbędne i bardzo praktyczne rozwiązanie problemów z rosnącą górą śmieci. Jak można wykorzystać upcycling w recyklingu opakowań jednorazowych?

Sos na wynos – jak to zapakować?

Niektóre dania nie mogą obyć się bez pysznego sosu. Dobrym przykładem są gyros, frytki czy pizza. Jak dostarczyć płynny sos, aby nie rozlał się podczas transportu?

Kompendium tworzyw – opakowania z masy trzcinowej

Opakowania z pulpy trzciny cukrowej zyskują na popularności. Co je wyróżnia, czym się charakteryzują oraz jakie mają wady i zalety? Zapraszamy do zapoznania się z kolejnym artykułem z cyklu Kompendium Tworzyw.

Zero waste - do czego można wykorzystać ekologiczne torby papierowe?

Ideologia zero waste coraz częściej wybierana jest przez osoby dbające o naszą planetę. Podpowiadamy, do czego możemy wykorzystać ekologiczne, papierowe torby, które są coraz bardziej powszechne w sklepach.

Efektywne i sprawne wiosenne porządki

Wiosna! Wszystko zaczyna budzić się do życia, w tym także nasza energia, motywacja i chęć do działania. Warto zacząć od swojego otoczenia i sprawić, by dom lśnił czystością. Co jest niezbędne w domowych porządkach, a dodatkowo ułatwi nam sprzątanie?

Poradnik cateringowy – jak pakować sałatki na wynos?

Kolorowe i zdrowe sałatki lub surówki wymagają specjalnych opakowań. Soczyste warzywa i owoce, aby prezentowały się apetycznie i nie traciły walorów smakowych warto zapakować w odpowiednie pojemniki. W kolejnym cyklu poradnika cateringowego przybliżymy godne polecenia pojemniki na sałatki.

Kinderparty – jak przygotować imprezę dla dziecka w domu?

Dzieci kochają imprezy i spotkania z rówieśnikami. Organizacja kinderparty w domu wymaga kilku przygotowań, aby zapewnić małym gościom trochę rozrywki, pysznych przekąsek i dekoracji. O czym nie możemy zapomnieć szykując imprezę urodzinową dla dziecka?

Reklamówki foliowe – ich rodzaje i zastosowanie

Chyba nie potrafimy już żyć bez opakowań foliowych. Reklamówki otaczają nas wszędzie, pomagając i ułatwiając codzienne życie. Są niezwykle popularne ze względu na niską cenę i szerokie zastosowanie. Jakie są dostępne rodzaje reklamówek foliowych i do czego służą

Kompendium tworzyw - PLA

Poliaktyd znany pod skrótem PLA to całkowicie biodegradowalne tworzywo wykorzystywane w różnych przemysłach. Czy biodegradowalny równa się ekologiczny? Czym wyróżnia się na tle innych tworzyw i jakie są jego wady i zalety?

Tłusty czwartek – w co zapakować pączki i faworki, aby zachować ich świeżość i apetyczny wygląd?

Polacy kochają pączki! Od święta i na co dzień. W związku z nadchodzącym wielkimi krokami Tłustym czwartkiem stworzyliśmy dla Was poradnik dotyczący prawidłowego pakowania pączków, co zapewni ich długą świeżość i estetyczny wygląd.

Czym wyróżniają się opakowania przystosowane do żywności?

Opakowania, aby mogły być dopuszczone do kontaktu z żywnością muszą spełniać pewne wymogi opisane w prawie unijnym i krajowym. Czym wyróżniają się opakowania do żywności?

Kompendium tworzyw - HDPE i LDPE - czym się różnią?

Co to jest tak często spotykany polietylen i jego rodzaje: HDPE oraz LDPE? W tym artykule postaramy się przybliżyć ten rodzaj plastiku oraz pokazać jego wady i zalety.

Poradnik cateringowy - pakujemy ciasto!

Delikatne ciasta i torty wymagają odpowiedniego przygotowania do transportu. W co zapakować wyroby cukiernicze, aby dotarły szczęśliwie na miejsce? Zapraszamy do lektury na temat opakowań na ciasta i torty, które z pewnością spełnią swoje zadanie.

Ekologiczne sztućce i opakowania do żywności – nowy trend w gastronomii

Bądźmy eko! Zmień plastik na biodegradowalne materiały, które sprawdzą się zarówno w warunkach domowych jak i lokalach gastronomicznych oferujących jedzenie na wynos. Poznaj naczynia z drewna, otrębów i trzciny cukrowej.

Sylwester w domowym zaciszu - jednorazowe naczynia na karnawałowym stole

Każdy z nas świętuje koniec nowego roku i początek kolejnego z mnóstwem noworocznych marzeń i postanowień. Sylwester urządzany w domu wymaga dobrej organizacji miejsca i czasu, aby mieć czas nie tylko na zastawienie stołu, ale też na rozmowę i zabawę z gośćmi. W tym przypadku praktyczne dekoracje i jednorazowe naczynia sprawdzą się doskonale.

Ekologiczne prezenty dla dużych i małych

Jaki prezent wybrać dla osoby w każdym wieku, który jednocześnie jest praktyczny i zarazem ekologiczny? Przedstawiamy kilka pomysłów na prezent dla małych i dużych, który spodoba się wszystkim, mającym na uwadze środowisko naturalne.

Czy pojemniki na wynos uratują gastronomię przed pandemią?

Pandemia i lockdown, które zmieniły świat wpłynęły w ogromnej mierze na branżę gastronomiczną. Wielu właścicielom restauracji udaje się przetrwać, dzięki wprowadzeniu dań na wynos oraz z dowozem. Duże znaczenie ma estetyka i jakość dostawy posiłków. Jakie pojemniki na wynos wybrać, aby przyciągnąć klientów?

Pojemniki jednorazowe z otrąb – nowoczesna ekologia w branży gastronomicznej

Pojemniki do żywności produkowane z otrąb to ciekawe i ekologiczne rozwiązanie zgodne z modną ideą zero waste. Jakie mają zalety i dlaczego warto serwować gościom dania na nowoczesnych otrębowych talerzach? Czy można zjeść obiad z talerzem? Teraz już tak! Opakowania do żywności wyprodukowane z otrąb pszennych niosą za sobą wiele korzyści. Są ekologiczne, dobrze utrzymują ciepło potraw oraz są ciekawą alternatywą dla klientów ceniących środowisko i efektowne podanie posiłku. Dlaczego warto wykorzystać naczynia z otrąb?

Poradnik cateringowy – jak dobrze zapakować obiad na wynos

Coraz więcej lokali gastronomicznych oferuje swoim klientom pakowanie jedzenia na wynos. Zanim jednak zdecydujemy się na tego typu opcję, powinniśmy przemyśleć kilka istotnych kwestii. Jedzenie po transporcie powinno być ciepłe oraz estetycznie wyglądać, co jest często dużym wyzwaniem dla właścicieli restauracji.

Kompendium tworzyw - polietylen (PE)

Polietylen to tworzywo, które posiada szerokie zastosowanie w życiu codziennym, przemyśle oraz wielu innych dziedzinach.

Wszystko co powinieneś wiedzieć o pakowaniu jedzenia na wynos

Pakowanie jedzenia na wynos to dość popularny temat. Jakie są zalety takiego rozwiązania? Dlatego jest to opłacalne dla restauracji? W artykule podajemy najważniejsze informacje na ten temat.