67 produktów.

Naczynia biodegradowalne 67 produktów

Ekologiczne = biodegradowalne

Ekologiczne naczynia jednorazowe wykonane z biodegradowalnych materiałów stanowią pilnie poszukiwany kompromis między ochroną planety, a potrzebami konsumentów. Bio-naczynia wykonane są w większości z naturalnych materiałów, takich jak trzcina cukrowa, drewno lub papier. Ulegają dzięki temu dość szybkiemu rozkładowi (biodegradacji), niekumulując się w środowisku. Drewniane sztućce jednorazowe, które wytworzone zostały w pełni z drewna naturalnego stanowią dobrą alternatywę dla długo zalegających sztućców plastikowych. Drewniane łyżki, widelce i drewniane noże są równie wygodne w użyciu, jak ich plastikowe odpowiedniki, a są przy tym zdecydowanie bardziej przyjazne środowisku.
Z kolei papierowe słomki do napojów idealnie zastępują słomki plastikowe, mając nad nimi przewagę szybkiej biodegradacji i tym samym szybkiej eliminacji ze środowiska. Są zatem realną szansą na zmniejszenie zaśmiecenia plaż, mórz i oceanów. Stanowią także element strategii dążenia do redukcji zużywanego plastiku.
Natomiast talerze wytworzone w 100% z trzciny cukrowej mogą całkowicie wyprzeć z użycia talerze plastikowe. Naczynia z trzciny cukrowej (z tzw. pulpa trzcinowej) mają bardzo dobre właściwości termoizolacyjne, dzięki czemu ciepły posiłek nie parzy w ręce, a przy tym są sztywne i wygodne w użyciu. Lecz najważniejszą ich cechą jest biodegradowalność i co za tym idzie - możliwość szybkiego naturalnego rozkładu bez pozostawiania w środowisku szkodliwych drobin plastiku.