Czysty profesjonalizm

Zmywaki do naczyń – który jest najlepszy?

Zmywanie naczyń należy do codziennych, nie zawsze lubianych zajęć. Podpowiemy, które zmywaki do naczyń wybrać, aby ułatwić sobie sprzątanie i choć trochę umilić ten czas.

W czym i jak mrozić produkty?

Jak mrozić produkty i jakich opakowań używać, aby zachować jak najwięcej  witamin i przedłużyć termin przydatności, szczególnie mięsa i ryb?

Pakujemy słodycze - pudełka i pojemniki na ciastka

Kto z nas nie lubi przegryźć puszystego pączka czy kawałka sernika? Delikatne ciasta wymagają praktycznego opakowania, które pozwoli wygodnie zanieść wypiek do domu. Które pudełka będą najlepsze?

Różnice między chemią gospodarczą a środkami do profesjonalnego użytku

Chemia gospodarcza i chemia profesjonalna mają jeden cel – zapewnić higieniczną czystość. Jednak różnią się pod kilkoma względami. Jak odróżnić te dwa rodzaje środków czyszczących i których z nich użyć, żeby uzyskać najlepszy efekt?

Certyfikat FSC - jednorazowe produkty z troską o gospodarkę leśną

Certyfikat FSC coraz częściej spotykany jest na produktach i opakowaniach, również tych jednorazowych. Czy wiesz jak rozpoznać produkty z certyfikatem FSC? Czym się wyróżniają i czy warto je wybrać?

Kompendium tworzyw – folia aluminiowa

Folia aluminiowa z pewnością znajduje się w każdej kuchni. Stosowana jest do pieczenia lub zawijania kanapek do pracy. Jest bardzo praktyczna i niedroga. Ale folia aluminiowa ma jeszcze wiele innych zastosowań, które mogą Cię zaskoczyć!

Pojemniki finger food jako dodatek do każdej imprezy

Pojemniki finger food w prosty sposób zmienią zwykłe przystawki  w ekskluzywne, nowocześnie podane przekąski. To świetne opakowania na domówkę, imprezę firmową lub okolicznościową, które dodadzą nutkę ekstrawagancji bez podnoszenia kosztów.

Aluminiowe pojemniki obiadowe – czy to się przyjmie?

Z rynku opakowań jednorazowych znika coraz więcej popularnych w gastronomii pojemników. Czy warto zamienić je na pojemniki aluminiowe? Czym się wyróżniają i jakie mają zalety?

Rodzaje rękawiczek jednorazowych

Rękawiczki jednorazowe mają bardzo wszechstronne zastosowanie i funkcjonalność. Wybierając rękawiczki powinniśmy sprawdzić, które będą najlepsze do naszych potrzeb. Jakie są rodzaje rękawiczek jednorazowych i do czego mogą być przydatne?

Dezynfekcja – jakie środki zastosować w sklepie, restauracji i w domu?

Obecne czasu pokazały nam, jak ważna jest dezynfekcja zarówno dłoni, przedmiotów jak i różnych powierzchni, które mogą być nośnikiem wirusów i bakterii. Jakich środków użyć, aby były bezpieczne także w kontakcie z żywnością i skórą?

Papier przyjmie wszystko, czyli zastosowanie ręczników papierowych

Ręcznik papierowy możemy znaleźć w niemal każdym domu i firmie. Jego wszechstronne zastosowanie i wygoda użytkowania sprawiają, że ręczniki papierowe są nieopisaną pomocą w sprzątaniu i utrzymaniu higieny. Czym różnią się między sobą i jak wybrać ten najlepszy do naszych potrzeb?

Co zrobić z biodegradowalnymi pojemnikami i naczyniami jednorazowymi?

Chcemy być eko. Jednak czy wiemy, jak prawidłowo składować i wyrzucać opakowania, które są biodegradowalne? Co zrobić z biodegradowalnymi naczyniami, aby nie zaszkodzić środowisku i pozwolić na pełny rozkład opakowań?

Dyrektywa plastikowa – co musisz wiedzieć i jakie może mieć skutki?

Unia Europejska w związku z coraz większym zaśmieceniem mórz i oceanów na świecie postanowiła zająć się sprawą plastikowych opakowań. Już wkrótce zacznie obowiązywać dyrektywa plastikowa – co to oznacza w praktyce?

Jak rozpoznać opakowania przystosowane do żywności?

Opakowania do żywności, bez względu na to czy są do użytku jednorazowego czy wielokrotnego, muszą spełniać określone normy w polskim i unijnym prawie. Na co zwrócić uwagę przy wyborze opakowań do żywności? Jak rozpoznać te, które są bezpieczne?

Upcycling, czyli jak wykorzystać opakowanie jednorazowe

Upcycling to jedna z form recyklingu polegająca na przetworzeniu odpadów, w sposób zwiększających ich wartość jako surowca. To ciekawe, niezbędne i bardzo praktyczne rozwiązanie problemów z rosnącą górą śmieci. Jak można wykorzystać upcycling w recyklingu opakowań jednorazowych?

Sos na wynos – jak to zapakować?

Niektóre dania nie mogą obyć się bez pysznego sosu. Dobrym przykładem są gyros, frytki czy pizza. Jak dostarczyć płynny sos, aby nie rozlał się podczas transportu?

Kompendium tworzyw – opakowania z masy trzcinowej

Opakowania z pulpy trzciny cukrowej zyskują na popularności. Co je wyróżnia, czym się charakteryzują oraz jakie mają wady i zalety? Zapraszamy do zapoznania się z kolejnym artykułem z cyklu Kompendium Tworzyw.

Zero waste - do czego można wykorzystać ekologiczne torby papierowe?

Ideologia zero waste coraz częściej wybierana jest przez osoby dbające o naszą planetę. Podpowiadamy, do czego możemy wykorzystać ekologiczne, papierowe torby, które są coraz bardziej powszechne w sklepach.

Poradnik cateringowy – jak pakować sałatki na wynos?

Kolorowe i zdrowe sałatki lub surówki wymagają specjalnych opakowań. Soczyste warzywa i owoce, aby prezentowały się apetycznie i nie traciły walorów smakowych warto zapakować w odpowiednie pojemniki. W kolejnym cyklu poradnika cateringowego przybliżymy godne polecenia pojemniki na sałatki.

Kinderparty – jak przygotować imprezę dla dziecka w domu?

Dzieci kochają imprezy i spotkania z rówieśnikami. Organizacja kinderparty w domu wymaga kilku przygotowań, aby zapewnić małym gościom trochę rozrywki, pysznych przekąsek i dekoracji. O czym nie możemy zapomnieć szykując imprezę urodzinową dla dziecka?

Reklamówki foliowe – ich rodzaje i zastosowanie

Chyba nie potrafimy już żyć bez opakowań foliowych. Reklamówki otaczają nas wszędzie, pomagając i ułatwiając codzienne życie. Są niezwykle popularne ze względu na niską cenę i szerokie zastosowanie. Jakie są dostępne rodzaje reklamówek foliowych i do czego służą

Kompendium tworzyw - PLA

Poliaktyd znany pod skrótem PLA to całkowicie biodegradowalne tworzywo wykorzystywane w różnych przemysłach. Czy biodegradowalny równa się ekologiczny? Czym wyróżnia się na tle innych tworzyw i jakie są jego wady i zalety?

Kompendium tworzyw - HDPE i LDPE - czym się różnią?

Co to jest tak często spotykany polietylen i jego rodzaje: HDPE oraz LDPE? W tym artykule postaramy się przybliżyć ten rodzaj plastiku oraz pokazać jego wady i zalety.

Ekologiczne sztućce i opakowania do żywności – nowy trend w gastronomii

Bądźmy eko! Zmień plastik na biodegradowalne materiały, które sprawdzą się zarówno w warunkach domowych jak i lokalach gastronomicznych oferujących jedzenie na wynos. Poznaj naczynia z drewna, otrębów i trzciny cukrowej.

Pojemniki jednorazowe z otrąb – nowoczesna ekologia w branży gastronomicznej

Pojemniki do żywności produkowane z otrąb to ciekawe i ekologiczne rozwiązanie zgodne z modną ideą zero waste. Jakie mają zalety i dlaczego warto serwować gościom dania na nowoczesnych otrębowych talerzach? Czy można zjeść obiad z talerzem? Teraz już tak! Opakowania do żywności wyprodukowane z otrąb pszennych niosą za sobą wiele korzyści. Są ekologiczne, dobrze utrzymują ciepło potraw oraz są ciekawą alternatywą dla klientów ceniących środowisko i efektowne podanie posiłku. Dlaczego warto wykorzystać naczynia z otrąb?

Kompendium tworzyw - polietylen (PE)

Polietylen to tworzywo, które posiada szerokie zastosowanie w życiu codziennym, przemyśle oraz wielu innych dziedzinach.

Kompendium tworzyw – PET

Tworzywo PET swoją popularność zawdzięcza dobrym właściwościom fizycznym, które powodują, że materiał ma  wszechstronne zastosowanie. Gdzie natkniemy się na niego w codziennym życiu? Dlaczego jest tak popularny?

Pulpa papierowa – praktyczne zastosowanie

Pulpa papierowa to ekologiczny materiał z którego wykonywane są różnego rodzaju opakowania. Z jakich surowców jest wykonywana? Dlaczego jest materiałem, który pomaga chronić środowisko?

Kompendium tworzyw – polistyren

Polistyren to tworzywo sztuczne, które wykorzystywane jest w wielu gałęziach przemysłu. Gdzie znajdziemy go w życiu codziennym?

Tektura falista – idealny materiał do pakowania

Tektura falista to materiał, który bez wątpienia zmienił świat opakowań. W jaki sposób jest wykorzystywana do pakowania? Jakie są jej rodzaje oraz czym różni się od normalnej tektury?