Sosy dodawane do posiłków muszą posiadać specjalne opakowanie, które zapewni szczelność i bezpieczeństwo transportu. Rozlany sos ściekający po opakowaniu i brudzący inne pudełka z jedzeniem to koszmar wielu klientów. Warto więc zainwestować w specjalne pojemniki, które zapewnią zadowolenie gości i łatwość dostawy.

Z czego powinny być wykonane pojemniki na sos?

Sosy zawierają dużo wody, dlatego ich opakowanie powinno być odporne na jej działanie. W tym wypadku najlepiej sprawdzą się pojemniki wykonane z plastiku. W naszym sklepie dostępne są jednorazowe pojemniki na sos, które doskonale sprawdzą się w tej roli. Pojemniki o różnych pojemnościach posiadają specjalne wieczka, które zapewnią szczelność i zapobiegną wylaniu się sosu z opakowania. Pojemniki wykonane są z bezpiecznego w kontakcie z żywnością polipropylenu, który nie reaguje z pożywieniem. Nie zmienia też smaku ani zapachu jedzenia.

Jednorazowe opakowania na sos mogą być bezbarwne lub nieprzezroczyste, na przykład czarne. Najczęściej korzysta się jednak z pojemników przezroczystych, które pozwalają zobaczyć jeszcze przed otwarciem, jaki sos znajduje się w środku. Jest to szczególnie przydatne, jeśli w menu posiadamy kilka rodzajów sosów do wyboru. Bezbarwny pojemnik ułatwi także pracę przy pakowaniu zamówienia i zapewni brak pomyłki przy wydawaniu sosu.

Różne pojemności pojemników na sosy

W lokalu powinny znaleźć się pojemniki o różnych pojemnościach. Jeśli wybierzemy zbyt małe pojemniki, zmieści się w nich niewiele sosu. Te najmniejsze idealnie sprawdzą się do sosów do sałatek lub keczupu do frytek. Średnie pojemniki z łatwością zmieszczą sosy do pizzy i innych dań, w których sos jest tylko dodatkiem. Największe pojemniki możemy wykorzystać na przykład do sosu do placków ziemniaczanych, makaronu czy kaszy. Klienci przy składaniu zamówienia często proszą o dostarczenie sosu do posiłku w osobnym opakowaniu, więc nie wypadałoby spełnić prośby  z powodu braku odpowiedniego pojemnika.

Idealny dobór wielkości pojemnika na sos wpływa także na pozytywny odbiór restauracji. Jeśli kupimy za duże pojemniki i nie będziemy wypełniać ich do końca, klienci mogą poczuć się oszukani i zdegustowani.

Polecamy zaopatrzyć lokal w kilka wielkości pojemników na sosy, aby z łatwością dobrać odpowiedni pojemnik do każdego oferowanego dania.