Zapewne każdy z nas korzysta codziennie lub prawie codziennie z opakowań do żywności, niekoniecznie nawet zdając sobie z tego sprawę. Kupując pakowane mięso, warzywa, jogurty, sery, a nawet zupy czy przyprawy w proszku, korzystamy z dobrodziejstw opakowań jednorazowych dostosowanych do żywności. Skąd możemy wiedzieć, czy opakowanie, które trzymamy w lodówce czy w szafce spełnia normy pozwalające na ich bezpieczny, bezpośredni kontakt z żywnością?

Oznaczenia widoczne na opakowaniach dostosowanych do żywności

Na plastikowych opakowaniach możemy znaleźć kilka informacji, które obrazują z jakiego rodzaju plastiku wykonane jest opakowanie (oznaczenie PET) oraz czy nadaje się do żywności, a także mrożenia (temperatura lub płatek śniegu) czy podgrzewania (np. symbol mikrofalówki).

Najbardziej znanym symbolem widocznym na opakowaniach przystosowanych do żywności jest rysunek widelca i kieliszka. Jeśli znajdziemy ten wzór na opakowaniu, możemy bez obaw trzymać w nim jedzenie.

Dodatkowo, ostatnio bardzo modnym symbolem, na które coraz więcej osób zwraca uwagę jest napis „BPA FREE” co oznacza, że pojemnik został wykonany z tworzyw nie zawierających związku chemicznego bisfenol A. Związek ten odpowiada za utwardzenie plastiku, ale podejrzewa się, że jest on bardzo szkodliwy dla dzieci i kobiet w ciąży. Może też powodować negatywny wpływ na układ krążenia oraz mieć swój udział w rozwijaniu komórek rakowych i otyłości.

Kto sprawia kontrolę nad opakowaniami jednorazowymi i wielorazowymi?

W naszym kraju dopuszczone do kontaktu z żywnością są jedynie te opakowania, które spełniają normy zarówno unijne, jak i krajowe. Większość zawarta jest ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Za wydawanie norm w naszym kraju oraz sprawdzanie ich zgodności z normami unijnymi odpowiada Polski Komitet Normalizacyjny.

Najważniejszymi zasadami, które są wymagane przy produkcji opakowań do żywności to:

       higieniczność

       szczelność

       odporność na degradację mechaniczną i mikrobiologiczną

       brak wpływu na wygląd, smak i zapach jedzenia

       wykonanie z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością

Dbając o zdrowie i bezpieczeństwo swoje i własnej rodziny wybieraj tylko najlepsze opakowania z odpowiednimi atestami, pozwalającymi na ich kontakt z żywnością. Wszystkie opakowania w naszym sklepie, które oferujemy dla działalności gastronomicznych są przeznaczone do bezpośredniego kontaktu z jedzeniem.