Dlaczego warto mrozić produkty?

Mrożenie pozwala przedłużyć życie wielu produktom, takim jak owoce, warzywa, mięso, ryby czy gotowe posiłki. Pozwala to na zachowanie składników odżywczych, witamin i minerałów, a co więcej nie wpływa na smak czy konsystencję produktów. Każdy rodzaj żywności wymaga odpowiedniego opakowania, zanim włożymy go do zamrażalnika. Korzystanie ze zwykłych torebek jednorazowych nie jest dobrym pomysłem, ponieważ nie są one dostosowane do niskich temperatur.

Mrożenie owoców, szczególnie sezonowych pozwala cieszyć się nimi przez cały rok. Najczęściej mrozimy truskawki, jagody, borówki i maliny. Produkty, takie jak mięso czy ryby mrozimy ze względu na ich krótki termin przydatności, a dzięki niskiej temperaturze możemy przechowywać je nawet kilka tygodni. Dzięki zamrażalnikowi możemy robić zapasy żywności i mieć pod ręką ulubione produkty, z których możemy ugotować posiłki dla całej rodziny.

W czym mrozić żywność?

Jak już wspominaliśmy, zwykłe woreczki foliowe czy śniadaniowe nie są dobrym pomysłem. Delikatna folia nie zabezpiecza żywności, która podczas mrożenia powinna być szczelnie zamknięta. Warto zaopatrzyć się w specjalne woreczki do mrożenia, które dostępne są w różnych wielkościach. Często posiadają wygodny w użyciu suwak, który pozwala szybko i łatwo szczelnie zamknąć zawartość. Dodatkowo, wytrzymała folia pozwala na ich wielorazowy użytek, co sprawia, że są jednocześnie ekologiczne i ekonomiczne.

Jeśli cenimy sobie porządek i estetyczny wygląd szuflad w zamrażalniku polecamy specjalne opakowania plastikowe, które można używać w ujemnych temperaturach. Prostokątne pojemniki sprawdzą się idealnie do owoców, warzyw i mniejszych porcji mięsa lub ryb. Doskonale przechowają także gotowe dania, które ugotowaliśmy na zapas. Ogromny wybór pojemności i dopasowane wieczka zapewnią wygodny dostęp do mrożonek. Dodatkowo są przezroczyste dzięki czemu od razu widzimy zawartość.

Żywność można mrozić także w pojemnikach szklanych. Można używać także słoików, ale tylko pod warunkiem, że są żaroodporne, ponieważ inaczej istnieje ryzyko, że szkło pęknie przez zbyt niską temperaturę.

Jak długo możemy przechowywać owoce, mięso i gotowe dania?

Mrożenie pozwala wydłużyć okres przydatności produktów, ale mimo wszystko nie możemy przechowywać ich w nieskończoność.

Owoce i warzywa możemy przechowywać w zamrażalniku przez cały rok. To świetna wiadomość dla miłośników owoców sezonowych, bo dzięki temu mogą cieszyć się smakiem lata przez wszystkie pory roku.

Surowe mięso i ryby możemy przechowywać w zamrażalniku zdecydowanie dłużej niż w lodówce:

  •          Drób – do trzech miesięcy
  •          Mięso mielone – do dwóch miesięcy
  •          Wieprzowina – do pół roku
  •          Wołowina – do 8 miesięcy
  •          Ryby – do 4 miesięcy

Warunkiem dobrego przechowywania żywności w zamrażalniku jest ich szczelne zamknięcie z jak najmniejszą ilością powietrza. Warto też na każdym opakowaniu napisać datę, kiedy produkt został zamrożony, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że nie jemy produktów, które straciły termin przydatności.