Co to jest dezynfekcja?

Dezynfekcja to odkażanie powierzchni i niszczenie różnych wirusów, grzybów i bakterii, które mogą znajdować się na przedmiotach i ludzkim ciele. Dezynfekcję można przeprowadzić za pomocą specjalnych środków czyszczących oraz sposobami fizycznymi, takimi jak wyparzanie czy promieniowanie UV. Dezynfekcja najczęściej kojarzy nam się ze szpitalami i gabinetami lekarskimi, ale niezbędna jest również w sklepach, restauracjach, a także wszędzie tam, gdzie chcemy zachować odpowiednią higienę.

Środki do dezynfekcji dłoni

Mycie rąk to podstawowa  czynność, która chroni przed rozsiewaniem wirusów, bakterii i grzybów na inne przedmioty i powierzchnie, a tym samym innych ludzi. Warto używać mydła antybakteryjnego, a w miejscach publicznych stosować dodatkowo żel lub płyn do dezynfekcji rąk. Obecnie płyny te dostępne są przy wejściach do sklepów, restauracji i innych miejsc publicznych. Wszystko wskazuje na to, że zostaną z nami na dłużej.

Odkażanie stołów i blatów w restauracji

Dezynfekcja powierzchni, które mają bezpośredni kontakt z żywnością wymaga użycia specjalnych środków. Przed użyciem środków chemicznych na stoły i blaty w restauracji należy dokładnie przeczytać sposób użycia. Wiele środków do dezynfekcji wymaga spłukania wodą zanim będą mogły mieć kontakt z żywnością. Szczególnie polecamy środki do dezynfekcji w sprayu, które są wygodne w użyciu i bardzo wydajne.

Dezynfekcja innych powierzchni

Aby zapewnić higieniczną czystość, należy zadbać o dezynfekcję wszystkich przedmiotów, które mogą być nośnikiem wirusów i bakterii. W sklepach warto odkażać systematyczne wózki i koszyki sklepowe, terminale oraz uchwyty przy lodówkach czy stoisku piekarniczym. Dodatkowo polecamy antybakteryjny płyn do mycia podłóg, który jednocześnie zadba o czystość, świeży zapach oraz likwidację drobnoustrojów.