Miłe dla kubków smakowych, przyjemne dla oka

Samo przygotowanie muffinek, czyli niewielkich słodkich lub wytrawnych babeczek, to nic trudnego – poradzi sobie z nim nawet początkujący domowy cukiernik. Znacznie większym wyzwaniem jest ciekawe przyozdobienie ciastek. Oczywiście nie trzeba tego robić, ale wesołe babeczki je się z dużo większym entuzjazmem.

Do ozdobienia muffinek mogą przydać się cukierkowe guziczki, perełki, draże, a także kolorowe pisaki z jadalnym barwnikiem. Istnieją dwie możliwości – polanie babeczek lukrem lub polewą czekoladową i przyklejenie na nie ozdób lub przygotowanie kremu, który zostanie nałożony na muffinki. Ozdoby umieszczamy wtedy na kremie. Takie babeczki nazywamy cupcake’ami. Są naprawdę efektowne – nie tylko dobrze smakują, ale także mogą być piękną ozdobą stołu podczas przyjęcia.

Kształt ma znaczenie

Utrudnieniem w upieczeniu muffinek może być ich specyficzny kształt. Żeby uzyskać idealny wygląd babeczki, należy piec je w specjalnych, jednorazowych foremkach. Możemy kupić je w większości sklepów z artykułami do pieczenia. Istnieje jeszcze druga możliwość – pieczenie w specjalnej blaszce, która posiada otworki na ciasto.

Wystarczy wyłożyć je papierem do pieczenia lub półpergaminem, wyciętym w odpowiedniej wielkości kwadraty i wlać w nie surowe ciasto. Taka blacha pozwoli nam upiec nieograniczoną ilość babeczek bez obawy, że nie wystarczy nam na nie foremek.

Papier do pieczenia 0,38×8 m 1 szt., cena 2,71 zł

Muffinki to dobry sposób na słodkie popołudnie, a pieczenie ich całą rodziną na pewno będzie dobrą propozycją na wspólne spędzanie czasu. Zakasujemy rękawy i do dzieła!