Polska kuchnia

Dziś mało kto o tym pamięta, ale Polska była prawdziwą kulinarną potęgą. Królewskie stoły uginały się od mięs wszelkiego rodzaju, również dziczyzny, królowały też zioła, wina i miody pitne.

fot. salontradycjipolskiej.pl

Kuchnia polska, jak wspominaliśmy jest jedną z najbardziej różnorodnych na świecie. Wpływ na to  miały oczywiście zabory, które podzieliły kraj na trzy części nie tylko pod względem terytorialnym, ale również kulinarnym. Poza kuchniami regionalnymi, Polacy mają także swoje kuchnie lokalne. Te kuchnie charakteryzują się spożywaniem produktów, które dostępne są w najbliższej okolicy. Warzywa, owoce, ryby czy mięso. W ten sposób każdy region ma swoje odrębne smaki, które zwykle nie przenoszone były nigdzie indziej. Dlatego też, gdy wyruszymy choć w niedaleką podróż do innego województwa poznać możemy tam zupełnie inne i nowe smaki.


Potrawy ze świata w polskiej kuchni

Kulinarne tradycje zapożyczamy także od innych narodów. I tak w Polsce często zamiast schabowego, kaczki czy żuru i rosołu, w małych i większych miasteczkach znajdziemy budki z kebabem, pizzerie, w których serwowane są także włoskie makarony, a prawdziwą furorę i karierę w kraju nad Wisłą robi ostatnio japońskie sushi. Amerykańskie hamburgery również na stałe zagościły w polskich fast-foodach, a i słynne barbecue nazywane u nas po prostu grillowaniem jest nieodłącznym elementem letnich spotkań ze znajomymi i rodziną. Popularna jest u nas także kuchnia chińska i wietnamska, ale też coraz więcej osób deklaruje się jako wegetarianie, weganie, a nawet frutarianie. Choć polska kuchnia jest więc bardzo różnorodna, to wciąż poszukujemy nowych smaków, które zaskoczyć mają nasze podniebienia.

fot. wikipedia.org

Kuchenne akcesoria

We wszystkich jednak kuchniach świata przydadzą się akcesoria, które pomogą w przygotowaniu dań, ale również ich konsumowaniu. Podczas grilla przydadzą się bambusowe patyczki do szaszłyków, zimą takie szaszłyki można przygotować w piekarniku, albo nadziać na patyczki owoce. Patyczki i szaszłyki to prosty sposób na urozmaicenie grilla, na którym smażą się często jedynie kiełbaski.

fot.opakowanianawynos.pl

Poza tym, gościom plenerowych i domowych imprez przydadzą się małe wykałaczki, aby zawsze czuli się przy stole komfortowo. Tacki do grilla również będą pomocne przy dużej liczbie gości, a jednorazowe papierowe, styropianowe lub plastikowe talerzyki i kubeczki ułatwią gospodarzom sprzątanie. Podobnie rzecz ma się z jednorazowymi sztućcami. Można nimi jeść potrawy z całego świata, ale polskie dania jedzone na polskich talerzach smakują chyba najlepiej.