W realizacji tego celu niezbędne są właściwe opakowania, dzięki którym słodycze nie będą narażone na działanie wielu niekorzystnych dla nich czynników zewnętrznych, takich jak wysoka temperatura oraz wilgoć. Czy wiecie jak właściwie zapakować słodycze? Jeżeli nie, koniecznie przeczytajcie ten artykuł do samego końca.

Jak przechowywać czekoladę?

Latem, gdy temperatury są wyjątkowo wysokie, większość osób słodycze wyprodukowane na bazie czekolady przechowuje bezpośrednio w lodówce. Wbrew pozorom nie jest to dobre rozwiązanie. Czekolada powinna być przechowywana w chłodnym, lecz niezbyt zimnym miejscu o niskiej wilgotności. Według ekspertów najlepiej czuje się w zakresie temperatury od 12 do 18 stopni. Wówczas zachowuje swój najlepszy smak i aromat.

Dla czekolady niekorzystne jest również światło słoneczne, dlatego wszystkim jej miłośnikom proponujemy zakup opakowań, które nie przepuszczają promieni UV. Branża cukiernicza wykorzystuje specjalne opakowania typu flow pack, jednak w Waszych domach doskonale sprawdzą się również pojemniki hermetyczne. Można do nich włożyć czekoladę, a następnie przechowywać w szafce bez obawy o utratę najważniejszych walorów smakowych tego produktu.

www.thedieline.com

Opakowania do ciast

Czekolada to nie jedyna forma słodyczy, którą można spotkać w domach. Równie popularne są różnego rodzaju ciasta, ciasteczka, bezy czy pierniki. One również są podatne na działanie wielu czynników zewnętrznych, jednak znacznie szybciej tracą swoją świeżość niż czekolada. To właśnie dlatego wszyscy miłośnicy wypieków powinni mieć w swoich kuchniach odpowiednie opakowania.

W przypadku ciast biszkoptowych polecamy Państwu opakowania cukiernicze OPS. Warto je wykorzystać, ponieważ biszkopt jest szczególnym ciastem, które intensywnie chłonie zewnętrzne zapachy. Dzięki szczelnemu zamknięciu, którym wyróżniają się opakowania cukiernicze OPS, biszkopt zachowuje swoją naturalną świeżość, nawet gdy jest przechowywany w lodówce wraz z innymi produktami spożywczymi.

Jeżeli jesteście sympatykami ptysi, to w Waszej kuchni nie może zabraknąć pudełek kartonowych. Ptysie powinny być suche na zewnątrz i wilgotne w środku, dlatego do ich przechowywania odradza się szczelne opakowania, które mogą wysuszyć całe ciasto. My polecamy kartonowe pudełko, w którym ptyś ma dostęp do świeżego powietrza, a jednocześnie jest właściwe zabezpieczony przed światłem słonecznym oraz innymi niekorzystnymi czynnikami, takimi jak intensywne zapachy, czy wilgoć.

Jesteśmy świadomi, że często zdarzają się sytuacje, w których nie macie pod ręką wyżej wymienionych opakowań. Wówczas alternatywnym sposobem jest wykorzystanie uniwersalnych rozwiązań dedykowanych do pakowania żywności. Jest to folia aluminiowapergamin lub papier do pieczenia. Materiały te skutecznie zabezpieczą słodycze i ciasta przed niekorzystnym działaniem świata oraz wilgoci, dlatego powinniście mieć je zawsze pod ręką.