Kolejną zaletą szaszłyków jest fakt, że jest to przekąska, która jest niezwykle prosta w przygotowaniu. W tym przypadku nie są potrzebne szczególne umiejętności kulinarne. Wystarczy pokroić kilka ulubionych składników, nadziać je na patyczek, przyprawić i położyć na ruszt. Po kilku minutach można delektować się soczystym smakiem oraz wyjątkowym aromatem.

Narobiliśmy Wam apetytu? Nie martwcie się! Smakiem szaszłyków można się delektować również zimą. Pomimo że panująca aktualnie pogoda nie sprzyja grillowaniu, to jednak do przygotowania domowych szaszłyków wystarczy zwykły piekarnik lub specjalny elektryczny grill. W dzisiejszym artykule przedstawimy nasz pomysł na domowe szaszłyki z piekarnika. Mamy nadzieję, że przypadną Wam do gustu.

fotolia.com, 121281561 | Autor: missty

Lista niezbędnych składników

Bez odpowiednio skomponowanych składników nie przygotujecie żadnej potrawy, dlatego pierwszą czynnością, od której powinniście zacząć przygotowywanie szaszłyków, jest kupienie niezbędnych składników. Zwróćcie szczególną uwagę na ich świeżość, ponieważ jakiekolwiek mankamenty mogą w negatywny sposób wpłynąć na smak potrawy. Do zrobienia domowych szaszłyków potrzebne Wam będą następujące składniki:

  • 0.5kg – 1kg piersi kurczaka
  • 1 duża cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 30g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oregano,
  • sól,
  • pieprz czarny.

 

Przygotowanie

Kupiliście już wszystkie niezbędne produkty? Znakomicie, czas zabrać się do pracy!

W pierwszej kolejności powinniście zająć się przygotowaniem marynaty. W tym celu wymieszajcie oliwę z oliwek z sokiem cytryny oraz przyprawami. W proponowanej przez nas liście składników znalazły się tylko trzy przyprawy, jednak nie jest to sztywna zasada. Przyprawy można jak najbardziej komponować według własnego uznania oraz preferowanego smaku.

Kolejny krok przybliżający Was do przyjemności wynikającej z możliwości delektowania się smakiem domowych szaszłyków sprowadza się do pokrojenia w kostkę mięsa kurczaka, cukinii, papryki oraz cebuli, a następnie włożenia ich do miseczki, w której znajduje się marynata.

Patyczki bambusowe

Po kilkunastu minutach wystarczy już tylko nadziać wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków i wsadzić do piekarnika na około 30 minut. Zanim podacie je na talerz, wykorzystajcie serwetki papierowe. Na kilka sekund połóżcie na serwetceupieczone szaszłyki. W ten sposób pozbędziecie się nadmiaru tłuszczu, który może znajdować się na powierzchni mięsa.

Teraz domowe szaszłyki są już gotowe do spożycia, doskonale komponują się zryżem, kuskusem lub frytkami.
Życzymy smacznego!