Miętowo w kuchni

Mięta jest rośliną powszechnie znaną i mającą zastosowanie w wielu dziedzinach. Sprawdzi się w kuchnikosmetyceziołolecznictwie, a nawet… podczas robienia porządków! Najbardziej znaną odmianą tej rośliny jest mięta pieprzowapochodząca z Anglii. Jest ona skrzyżowaniem mięty wodnej z miętą zieloną.

Mięta odnajdzie się przede wszystkim w kuchni. Sprawdzi się, jako dodatek do mięs, zup oraz sałatek, wprowadzając nutę orzeźwienia. Równie często jest składnikiem napojów alkoholowych. Napar z dodatkiem mięty skutecznie gasi pragnienie, a przy tym pobudza, dodając energii.

Miętowe… porządki

Mięta pomoże także w codziennych porządkach. Coraz częściej wykorzystuje się ją w chemii detalicznej w postaci m.in. płynów czyszczących, w tym płynów do mycia naczyń, skutecznie usuwając tłuszcz oraz inne zabrudzenia. Mięta jest delikatna dla dłoni, dlatego, podczas porządków, nie będzie ich podrażniać. Jest to niezwykle istotne dla osób borykających się z wrażliwą i przesuszającą się skórą dłoni. Wykorzystywanie mięty jest niezbędne, jeżeli chcemy dbać o czystość bez konieczności używania szkodliwej chemii.

Płyn do mycia naczyń LUCEK – zapach mięty / 2,45 zł

Mięta nadaje się również do czyszczenia tapicerek i dywanów. W tym celu należy utrzeć przy użyciu moździerza garść suszonej mięty i dwie szklanki boraksu. Posypanie dywanu taką mieszanką, a następne zebranie jej odkurzaczem, pomaga usuwać nawet największe zabrudzenia.

Poza działaniami dezynfekującymi oraz czyszczącymi, mięta ma działanie przeciwskurczowe, uspokajające, przeciwbólowe, przeciwpasożytnicze oraz wiele innych, dzięki czemu jest tak chętnie wykorzystywana w różnych sytuacjach.