Historia ręcznika papierowego

Papier jest znany ludzkości już od czasów starożytności, jednak jego odmiana służąca do wycierania oraz pochłaniania nadmiaru wody pojawiła się dopiero XX wieku. Ręcznik papierowy podobnie jak wiele innych wynalazków jest dziełem zwykłego przypadku. Powstał na liniach produkcyjnych firmy Scott Papier Company, która w ówczesnych czasach była światowym potentatem branży papierniczej.

Stworzona przez przypadek grubsza bibułka papierowa nie nadawała się na papier toaletowy, dlatego pocięto ją na mniejsze kawałki, które można było wykorzystać w celach gospodarczych. Wynalazek szybko zdobył wielu zwolenników i zaczął być masowo produkowany. Z biegiem czasu stał się artykułem niezastąpionym w codziennym życiu, dlatego dziś można go spotkać w prawie każdej kuchni.

 

Zalety ręczników papierowych

Współczesne ręczniki papierowe są najczęściej produkowane z czystej celulozy roślinnej lub makulatury powstającej z zużytych odpadów papierowych. Wbrew pozorom są one wyrobem bezpiecznym dla środowiska, a ponadto charakteryzują się wieloma istotnymi zaletami:

  • pozwalają zaoszczędzić czas, ponieważ nie tracimy czasu na przygotowanie ręczników bawełnianych,
  • charakteryzują się wysoką chłonnością,
  • cechują się znacznie wyższym poziomem higieny w stosunku do klasycznych ręczników, czy ścierek,
  • ręczniki papierowe są miękkie i bardzo przyjemne w dotyku,
  • doskonale sprawdzają się wielu innych zadaniach.

 

Zastosowanie ręczników papierowych

Dziś wielu z nas nie wyobraża sobie codziennej pracy w kuchni bez ręczników papierowych, ponieważ są one uniwersalne i posiadają wiele zastosowań. Ręczniki są naszym sprzymierzeńcem w trakcie sprzątania, ale można je również wykorzystać w trakcie przygotowywania posiłków.

Przy pomocy ręcznika papierowego skutecznie usuniemy nadmiar wody z powierzchni mięsa lub ryb, a w rezultacie podczas smażenia produkty nie będą przywierać do patelni. Dzięki temu wynalazkowi można również bardzo szybko schłodzić dowolny napój. Wystarczy zawinąć butelkę w ręcznik papierowy, który został uprzednio zroszony wodą, a następnie umieścić całość na 20 minut w zamrażarce.

Jeżeli zdecydujecie się odwiedzić nasz internetowy sklep, znajdziecie w nim wiele różnorodnych wariantów ręcznika papierowego. W ofercie posiadamy ręczniki białe na rolce, ręczniki przemysłowe oraz ręczniki składane typu ZZ. Nie wiecie, który z nich wybrać?

Jeżeli niezbędny jest Wam produkt uniwersalny, to najlepszym rozwiązaniem jest wybór kuchennego ręcznika na rolce. Jest bardzo miękki, biały i nie pyli, dlatego można go bez obaw wykorzystać podczas przygotowywania posiłków. Sprawdzi się on również podczas prac porządkowych, ponieważ skutecznie pochłania wilgoć oraz tłuszcze. Produkt znajdziecie poniżej.

Ręcznik papierowy biały. Znajdziesz w naszym sklepie! Klik!

W przypadku, gdy ręcznik papierowy w kuchni ma być wykorzystywany wyłącznie do prac sprowadzających się do utrzymania właściwego porządku, możecie bez obaw wybrać ręcznik składany. Jest on bardzo chłonny, a jednocześnie wydajniejszy od ręczników na rolce. Pomimo że jest to ręcznik stworzony myślą o osuszaniu dłoni, to jednak doskonale sprawdza się w pracach takich jak mycie okien, czy usuwanie plam z kuchennych blatów.

Ręczniki ZZ białe Welmax. Znajdziesz w naszym sklepie! Klik!