Kukurydza – co o niej wiemy?

Według dostępnych źródeł, kukurydza uprawiana była już… pięć tysięcy lat przed naszą erą! Mimo to, do Europy trafiła ona około piętnastego wieku, a jej sposób przygotowywania opisał i rozpowszechnił nie kto inny, jak Krzysztof Kolumb. Nierzadko sięga się po nią w medycynie, gdyż jest to naturalny środek moczopędny, a także rozkurczowy.

Dodatkowo, kukurydza wykazuje również właściwości przeciwzapalne, poprawia pracę nerek i pozytywnie wpływa na krążenie. Mimo to, znana jest ona przede wszystkim jako produkt spożywczy – bardzo zdrowy i niezwykle pożywny.
 

Kukurydza w kuchni

Na rynku dostępnych jest sporo produktów, wytwarzanych z kukurydzy, które powszechnie stosowane są na wielu kontynentach. Wymienić tu należy między innymi mąkę i kaszę kukurydzianą, olej, czy też kukurydzę konserwową. Każdy z nas doskonale zna również smak płatków kukurydzianych, tak często (i chętnie!) spożywanych na śniadanie lub kolację.

Warto zaznaczyć jednak, że walory smakowe to nie jedyne korzyści, które niesie ze sobą jedzenie kukurydzy – posiada ona bowiem mnóstwo właściwości odżywczych. Dla przykładu, roślina ta jest niezwykle bogata w skrobiębłonnik i białko, a poza tym zawiera takie składniki mineralne, jak: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, selen oraz miedź. Znaleźć w niej można również duże ilości witaminy B, E, D i K, jest też doskonałym przeciwutleniaczem.

Dołączając do swojego menu kukurydzę, zmniejszymy ryzyko zachorowań na choroby serca, zapobiegniemy anemii oraz cukrzycy. Jeżeli natomiast jesteśmy uczuleni na gluten lub chcemy wyeliminować go z naszego jadłospisu, kukurydza okaże się wręcz zbawienna.
 

Kukurydza na… imprezę!

Wspomnieliśmy już, że kukurydza jest zdrowym i smacznym dodatkiem wielu potraw, które często goszczą na naszych stołach, ale to nie wszystko. Roślina ta świetnie sprawdza się także jako przekąska, a na dodatek w wariantach, które zadowolą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Maluchom z pewnością przypadną do gustu chrupki kukurydziane, dorosłym natomiast – popcorn.

Prażona kukurydza to zresztą imprezowy klasyk, choć coraz popularniejsze są też całe kolby, nadziewane na specjalne patyczki. W celu uraczenia gości tym drugim smakołykiem, konieczne jest zaopatrzenie się w niezbędne akcesoria imprezowe, które znaleźć można na przykład wśród oferowanych przez nasz sklep produktów. Dzięki nim, zaserwowane startery będą nie tylko przepyszne, ale również estetyczne.

Pamiętajmy: nie tylko dieta bezglutenowa powinna być bogata w spore ilości kukurydzy. Roślina ta jest niezwykle zdrowa, tak więc – w mniejszych lub większych porcjach – powinna być spożywana niemal przez każdego. Co więcej, jest ona łatwa w obróbce, a jej sposób przygotowania nie jest zbyt skomplikowany. Jeśli więc chcemy zdrowo jeść, a przy tym nie chcemy tracić czasu na sporządzanie posiłków – sięgnijmy po kukurydzę!