Wszystkie “pozostałości” po poprzedniej uczcie pogarszają smak serwowanych przysmaków. Zwęglone resztki nadają im gorzki, nieprzyjemny smak. Stosowanie aluminiowych tacek  świetnie pomaga wchłonąć tłuszcz, nie brudząc przy tym rusztu i nie pozostawiając go na następną imprezę, powodując niestrawność oraz silne bóle brzucha.

Sposób na czyszczenie - soda

Najprostszym, a zarazem skutecznym sposobem na wyczyszczenie grilla po jego intensywnym użytkowaniu jest ten za pomocą sody oczyszczonej. Soda nie jest droga, co jest dla wielu kwestią istotną. Należy spłukać zabrudzenia ciepłą wodą, uważając w przypadku grilla elektrycznego na gniazdko zasilające.

Następnie posypać dużą ilością sody oczyszczonej. Spłucz ciepłą wodą po ok. 2 godzinach.

Rodzaj grilla ma znaczenie

Grill trzeba przede wszystkim czyścić regularnie. W praktyce, jeśli chodzi o czyszczenie grilla, wiele zależy od tego, jaki grill posiadamy: węglowy, elektryczny, gazowy. Także podczas grillowania należy pilnować, aby tłuszcz nie skapnął na palenisko, ponieważ podczas jego procesu spalania wydziela się toksyczny dym, który może przedostać się do przygotowywanych potraw.

Usuń zanieczyszczenia po grillowaniu

Resztki jedzenia można wypalić od razu. Kiedy grill jest jeszcze ciepły, można usunąć zanieczyszczenia za pomocą szczotki z włosiem ze stali nierdzewnej, dedykowaną zarówno dla rusztu żeliwnego, jak i stalowego. Tłuszcz schodzi wtedy znacznie łatwiej. Do
oczyszczenia grilla węglowego warto użyć ściereczek na rolce, doskonale wchłaniających tłuszcz. Obudowę przemywać, gdy już ostygnie, przy użyciu wody i zmywaka. Nie stosować silnych środków, gdyż w przeciwnym razie grill będzie rdzewieć.

W grillu gazowym natomiast także najważniejsze jest umycie rusztu. Druciana szczotka przyda się tutaj na uciążliwe zabrudzenia. Raz do roku warto zaimpregnować go specjalnym olejem. Grill należy przy czyszczeniu rozłożyć oraz wyczyścić elementy przy palniku (szyny amortyzujące oraz elementy doprowadzające gaz). Również płyta teflonowa w grillu elektrycznym brudzi się od tłuszczu i resztek jedzenia. Należy czyścić ją środkami nierysującymi, wiskozową szmatką lub, w razie potrzeby, odpowiednim zmywakiem.