Świadomość konsumentów jest coraz większa. Coraz częściej również zwracamy uwagę na skład żywności jak i opakowanie, w którym się znajduje. Chętniej sięgamy po wysokiej jakości produkty i biodegradowalne lub nadające się do recyklingu opakowania. Czym charakteryzują się opakowania do żywności i jakie wymogi muszą spełniać,a by zostały włączone do użytku?

Czym odznaczają się opakowania do żywności?

Opakowania do żywności nie pełnią tylko roli estetycznej i ułatwiającej pakowanie czy przechowywanie. Opakowania mają chronić przed czynnikami zewnętrznymi – wilgocią, temperaturą, zanieczyszczeniami oraz promieniowaniem UV. Dodatkowo opakowania do żywności i jednorazowe pojemniki powinny charakteryzować się szczelnością, higienicznością i odpornością na degradację mikrobiologiczną.

Bardzo ważny jest również rodzaj materiału, z którego wykonano opakowanie. Materiały te są wyraźnie opisane w przepisach lokalnych, krajowych lub unijnych. Opakowanie przystosowane do żywności nie może zmieniać smaku, aromatu czy wyglądu zawartości. Absolutnie nie może też wnikać w żywność, co mogłoby wpłynąć na zdrowie konsumenta, dlatego tak ważne jest przechowywanie żywności w opakowaniach zgodnie z informacją na etykiecie.

Wszystkie jednorazowe opakowania, które możemy kupić na własny użytek powinny zawierać istotną formułkę, przykładowo: dozwolone do kontaktu z żywnością. Dzięki temu mamy pewność, że producent przestrzega wszystkich norm i przepisów podczas produkcji opakowań.

Normy dla opakowań plastikowych i papierowych

Wszystkie opakowania przystosowane do kontaktu z żywnością przed wprowadzeniem ich na rynek muszą zostać poddane szczegółowym badaniom. Ta skrupulatność jest niezbędna i przydatna, dzięki niej mamy pewność, że to co spożywamy nie zawiera szkodliwych substancji pochodzących z opakowania. Dodatkowo wiemy, że nasze jedzenie jest bezpiecznie i higienicznie przechowywane.

Do najważniejszych norm opakowań plastikowych należy wykorzystywanie substancji nie wpływających negatywnie na zdrowie konsumenta, czyli nie mogą być rakotwórcze, mutagenne i wpływające na płodność.

Opakowania wykonane z tektury i papieru nie mogą być pokryte barwnikiem azotowym ani zawierać szkodliwych substancji takich jak chlorki czy metale lub nie przekraczać obowiązujących norm.

Żadne z opakowań nie może wpływać na konserwację zawartości. Nie powinno również zakrywać zawartości w sposób ukrywający jego zepsucie lub wprowadzające konsumenta w błąd.

Nasze opakowania przystosowane do żywności dostępne w sklepie internetowym są bezpieczne i mogą mieć bezpośredni kontakt z pożywieniem. Zapewniamy, że spełniają wszystkie normy i wymagania.

Gdzie znajdziemy więcej informacji na temat przepisów obowiązujących producentów opakowań przystosowanych do żywności?

W Polsce obowiązują przepisy ustawodawstwa krajowego oraz Unii Europejskiej. Najważniejsze z nich to:

       Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu żywności;

       Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;

       Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/209 w sprawie aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;

       Rozporządzenie Komisji (WE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, przeznaczonych do kontaktu z żywnością;

       Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2828/2008 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzych sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, pochodzących z recyklingu;

       Ustawa  z dnia 11 maja 2001 roku o opakowaniach i odpadach opakowaniowych,

       Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z innych tworzyw niż tworzywa sztuczne przeznaczonych do kontaktu z żywnością;

       Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;

       Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia