Ze względu na coraz większą świadomość ekologiczną, zastępujemy coraz więcej rzeczy takimi, które są wielokrotnego użytku, z naturalnych tworzyw lub można je przerobić po zużyciu na inny produkt. Dla osób, które dbają o środowisko, bardzo dobrym rozwiązaniem będzie wybranie drewnianych sztućców. Kochasz naturę, robisz wszystko by ograniczyć ilość materiałów, które mu zagraża? Spędzanie czasu na świeżym powietrzu to dla ciebie najlepsze rozwiązanie na relaks?  Jesteś zabieganą osobą, która nie zawsze ma czas na spożywanie posiłku w domu? A może mając lokal gastronomiczny, chcesz ograniczyć ilość wytwarzanego plastiku? Jeżeli jesteś jedną z tych osób, takie sztućce są idealne dla ciebie!

Ekologicznie

Drewniane sztućce wykonane są z naturalnych materiałów, najczęściej z drewna brzozowego. Są biodegradowalne, co ma ogromne znaczenie dla naszej planety. Możliwość szybkiego rozkładu bez szkody dla środowiska, to argument, który powinien przemawiać do każdego, kto stara się chronić miejsce w którym żyjemy.

Smak i aromat potraw

Dla większości z nas smak i aromat są kluczowe w każdym, nawet szybko spożywanym posiłku. Niedopuszczalne jest, by to czym jemy w sposób odczuwalny miało wpływać na nasze doznania smakowe. Choć niektórzy mają co do tego obawy, to drewniane łyżki, drewniane noże ani drewniane widelce nie zmieniają smaku ani aromatu potraw. Większość osób zauważa nawet, że jedzenie smakuje lepiej, niż to jedzone plastikowymi sztućcami. Łączyć to można z tym, że drewniane sztućce wykonane są z materiałów naturalnych, a co za tym idzie, bardziej dla nas przyjaznych - są "cieplejsze" w dotyku, mniej wrażliwe na ukruszenie lub złamanie. A do tego, w porównaniu ze sztućcami plastikowymi, są mniej śliskie, dzięki czemu lepiej leżą w dłoniach, a jedzenie nie umyka z widelca.

Wygoda i elegancja

Elementy wykonane z drewna są nie tylko funkcjonalne, ale również eleganckie. Przyciągną wzrok niejednego konsumenta. Naturalny styl zyskuje coraz większe uznanie, a postawy proekologiczne przestają być odbierane jako droga fanaberia, stając się "złotym standardem". Dlatego też sztućce wykonane z drewna z powodzeniem znajdą zastosowanie także na różnego rodzaju pokazach kulinarnych i prezentacjach produktów spożywczych, podkreślając troskę organizatora o środowisko naturalne.

Funkcjonalność

Tego rodzaju sztućce są jednorazowe, dlatego nie musimy się martwić o dodatkowe miejsce w naszym lokalu na urządzenia do mycia tradycyjnych sztućców zgodnie z wymogami SANEPiDu. Nie zawsze jest to nawet fizycznie możliwe. W małej gastronomii, jak w przypadku straganów świątecznych czy w popularnych food truckach lub innych punktach ze street foodu używanie sztućców wielokrotnego użytku jest zwykle niedopuszczone przez inspekcję sanitarno-epidemiologiczną. W takich wypadach wybór zostaje ograniczony do gamy sztućców jednorazowych - przede wszystkim plastikowych lub drewnianych. Biorąc pod uwagę rozwiązania prawne przyjęte przez Parlament Europejski, należy liczyć się ze znaczącym ograniczeniem dostępności sztućców plastikowych.

Bilans

Oczywiście sztućce plastikowe i drewniane różnią się ceną - te wykonane z plastiku są wyraźnie tańsze, co dla wielu właścicieli gastronomii może być głównym argumentem warunkującym decyzje zakupowe.

Jednak płacąc więcej za jednorazowe sztućce drewniane zyskujemy kilka mniej wymiernych, ale jednocześnie niezwykle istotnych korzyści, które w dłuższej perspektywie mogą przynieść finansowe profity dalece większe, niż kilka złotych zaoszczędzonych na wyborze tańszych materiałów. 

Co zyskujemy wybierając drewniane sztućce?

  • po pierwsze - redukujemy ilość plastiku obecnego w środowisku;
  • po drugie - zmniejszamy ilość długo rozkładających się śmieci, zalegających w lasach lub dryfujących w oceanach;
  • po trzecie - dbamy o środowisko, a więc pośrednio o własne zdrowie (bo czyste środowisko to mniej czynników chorobowych);
  • po czwarte - tworzymy proekologiczny wizerunek naszej firmy, która przestaje być przeciętną budką z hotdogami, ale staje się odpowiedzialnym podmiotem gospodarczym o lokalnym zasięgu, wrażliwym w swym funkcjonowaniu na sprawy otoczenia i środowiska.

Bez wątpienia nie są to wszystkie zalety i korzyści wynikające z używania jednorazowych naczyń biodegradowalnych, lecz to krótkie zestawienie może pomóc Wam w szerszym spojrzeniu na problem przed podjęciem najlepszej dla Was decyzji.