Za pomysłodawcę mobilnej gastronomii uznaje się Charles’a Goodnight’a, który w 1866 roku stworzył pierwszy „Chuckwagon” z którego sprzedawał jedzenie. Do naszego kraju food trucki dotarły dopiero kilka lat temu, lecz w bardzo krótkim czasie zyskały rzesze sympatyków.

Food truck, który stał się atrakcją!

Współcześnie można spotkać je w wielu miejscach, na terenie niemalże całej Polski. Swoją rosnącą popularność food trucki zawdzięczają przede wszystkim smacznemu jedzeniu, ale i zlotom, które odbywają się co jakiś czas w większych miastach, na których to ta oryginalna forma kuchni staje się największą atrakcją. I choć na początku dania serwowane z trucków kojarzone były za potrawy o wątpliwej jakości, które na dodatek przygotowywane są w niehigienicznych warunkach, to dziś myślenie to zmieniło się o 180 stopni.

Food trucki stawiają na najwyższą jakość serwowanego jedzenia

W dzisiejszych czasach, aby tego typu biznes miał szansę utrzymać się na rynku przy niemałej konkurencji, musi zapewniać najwyższą jakość serwowanych produktów. Co więcej, posiłki w food truckach przyrządzane są na oczach klientów, którzy są w stanie dostrzec niemalże każdą niedoskonałość, dlatego też tak istotna jest kwestia związana zarówno z zakupem najlepszej jakości produktów, jak i sposobem ich przyrządzenia.

Na event i na wesele

Food trucki są w stanie dojechać wszędzie tam, gdzie znajduje się dużo ludzi – do centrów miast, na zorganizowane eventy, a nawet śluby, czy też urodziny. Bardzo często pojawiają się one na różnego rodzaju festiwalach muzycznych, każdorazowo gromadząc przy sobie szeroki grupy klientów. Znaleźć w nich można nie tylko burgery, jak część osób może mylnie myśleć, ale również inne jedzenie, takie jak steki, pizza, a nawet sushi.

W sezonie letnim wiele osób stara się spędzać czas na świeżym powietrzu, ciesząc się pogodą. Unikamy przesiadywania w zamkniętych i ciasnych pomieszczeniach, na rzecz przebywania na otwartej przestrzeni. Food trucki doskonale więc sprawdzają się w przypadku chęci zjedzenia czegoś na dworze, na szybko, co jednocześnie będzie smaczne i przygotowane ze świeżych składników.

Estetyczne, ciekawie zaaranżowane oraz przyciągające uwagę pojazdy z pysznym jedzeniem są dziś idealnym przystankiem na spacerze, podczas imprezy, czy też przejażdżki rowerem. Food trucki zaczęły zastępować popularne niegdyś stoiska namiotowe. Serwują zróżnicowane dania, a w wszystko to bez konieczności długiego czekania oraz wydawania dużych sum pieniędzy.