Choć dla wielu (nie dla wszystkich) osób przebywanie w kuchni i gotowanie dla siebie czy najbliższych to satysfakcjonująca przyjemność, nigdy nie jest idealnie. Ile razy zdarzyło Ci się przekląć pod nosem uświadomiwszy sobie, że nie posoliłeś ziemniaków? Ile razy zastanawiałaś się, dlaczego sernik nie wyszedł równy jak stół? Ile razy głowiliście się, co zrobić ze zwiędniętą sałatą, której bardzo potrzebujecie właśnie w tej chwili? Spokojnie! Z każdej sytuacji jest wyjście. Zobaczcie kilka sztuczek kulinarnych, które ułatwią Wam życie!

Warzywa, owoce, sery, mięsa

  • aby zachować intensywny kolor warzyw podczas gotowania, dodaj do wody pół łyżeczki cukru,
  • aby pozbyć się małych owadów (w tym muszek) z sałaty, zamocz ją na 5 minut w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny,
  • aby przekrojona i pozostawiona cebula nie straciła smaku i aromatu, przed odstawieniem posmaruj ją niewielką ilością masła,
  • aby jajecznica była lekka i puszysta, dodaj do niej przed smażeniem odrobinę mleka,
  • aby warzywa nie przywierały w trakcie smażenia do patelni, kładź je zawsze na mocno rozgrzanym oleju; tylko na takiej powierzchni możemy zrobić to szybko i skutecznie, nie martwiąc się o przypalenie i przywieranie produktów,
  • aby zapobiec rozwojowi owadów w słoiku z soczewicą, włóż do niego kilka zapałek (pomysł doskonale sprawdza się szczególnie w czasie lata, kiedy wysoka temperatura sprzyja pojawianiu się robactwa w żywności),
  • aby czosnek nie zbrązowiał i nie zgorzkniał na patelni, dodaj go do mięsa chwilę przed końcem smażenia,
  • aby skutecznie oddzielić łupki od ząbków czosnku, włóż je na 15-30 sekund do kuchenki mikrofalowej,

Domowe pieczenie

  • aby ciasto upiekło się wilgotne i miękkie w środku, na czas pieczenia wstaw do piekarnika naczynie z wodą,
  • aby na świeżo zrobionym budyniu nie utworzył się kożuch, posyp jego powierzchnię cukrem,
  • w cieście pojawiły się grudki? Dodaj do niego kilka kropli oliwy lub oleju,
  • aby szybko i skutecznie pokroić wilgotne i delikatne ciasto biszkoptowe lub tort, zanurz wcześniej nóż w ciepłej wodzie,
  • ciasto łatwiej wydobędziesz z formy, jeśli po wyjęciu z piekarniku blachę postawisz na mokrej ściereczce lub zanurzysz ją na chwilę w wodzie,
  • aby placek owocowy nie miał zakalca i upiekł się idealnie kruchy, przed ułożeniem owoców posmaruj jego wierzch ubitym białkiem oraz oprósz mąką,
  • jeśli w przepisie na ciasto nie ma jajek, dodaj odrobinę startego białego sera; dzięki temu masa zyska miękką i wilgotną konsystencję,
  • aby śmietanka dobrze się ubiła, musi być wcześniej porządnie schłodzona, podobnie jak miska i trzepaczka; nie ustawiaj również miksera na najwyższe obroty, a podczas ubijania dodaj do śmietanki odrobinę soli, dzięki czemu będzie ona sztywna i lśniąca,

Miszmasz kuchenny

  • aby pozbyć się zapachu krojonej cebuli lub czosnku z dłoni, potrzyj nimi kilka razy zlew lub łyżkę wykonaną ze stali nierdzewnej – ten rodzaj stali pochłania zapachy,
  • aby szybko i skutecznie usunąć przypalone jedzenie z patelni, skrop jej dno kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń, a następnie napełnij patelnię wodą. Umieść ją na kuchence i doprowadź wodę do wrzenia. Spaleniznę wylejesz wraz z wodą do zlewu,
  • aby jajka dłużej zachowały swoją świeżość, przed włożeniem ich do lodówki natrzyj skorupki odrobiną oleju roślinnego; ta technika zapewnia jajkom świeżość przez około miesiąc,
  • jeśli nie posiadasz wałka do ciasta, użyj butelki po winie; może być pusta lub pełna, wystarczy usunąć etykietę i dokładnie umyć szkło (wersja z etykietą: rozłóż wcześniej na cieście papier do pieczenia, półpergamin lub woreczek foliowy).