W dzisiejszym wpisie zaprezentujemy nasz sposób na smaczną pieczeń, a jednocześnie stworzymy kuchenny niezbędnik akcesoriów oraz przedmiotów, które są potrzebne do przygotowania tego niezwykłego dania.

Akcesoria potrzebne do przygotowania pieczeni

W pierwszej kolejności skupimy się na przedmiotach, które powinniście mieć pod ręką przed rozpoczęciem procesu przygotowywania pieczeni. Dzięki nim gotowanie jest wygodniejsze, łatwiejsze i skuteczniejsze. Akcesoria te, pozwalają stworzyć potrawę zgodnie z naszym autorskim przepisem.

  • brytfanna lub naczynie żarodoporne
  • rondelek
  • folia aluminiowa
  • półpergamin lub papier do pieczenia
  • nóż i widelec do mięsa
  • deska do krojenia
  • folia spożywcza
  • moździerz
  • szklane naczynie

Półpergamin. Kupisz w naszym sklepie!

Przepis na smaczną pieczeń

Jeżeli posiadacie wszelkie niezbędne akcesoria kuchenne, możecie przystąpić do gotowania. Wbrew pozorom przygotowanie smacznej pieczeni nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy odrobina czasu, zaangażowania oraz dobry przepis, a taki znajdziecie w tym artykule!

Do przygotowania pieczeni oraz sosu będziecie potrzebować następujących produktów:

  • 1/2 kg wieprzowiny
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła i przyprawy według własnego uznania
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • wywar powstały z pieczeni
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki pszennej


Przygotowanie pieczeni powinniście rozpocząć od stworzenia posypki ziołowej. W tym celu wykorzystajcie moździerz. Wsypcie do jego wnętrza pieprzsólsłodką paprykę oraz pozostałe zioła i przyprawy, a następnie delikatnie utrzyjcie.

Czas zająć się mięsem. Dokładnie natrzyjcie je zmiażdżonym w moździerzu czosnkiem, włóżcie do naczynia żaroodpornego, a następnie polejcie olejem.Znajdujące się w naczyniu mięso powinniście oprószyć przygotowaną wcześniej posypką z ziół i przypraw, a na koniec wlać na dno naczynia pół szklanki wody.

Teraz nakryjcie naczynie folią aluminiową i włóżcie je na 1,5 h do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.

Folia aluminiowa. Kupisz w naszym sklepie!

Gotową pieczeń wyjmijcie z naczynia, połóżcie ją na desce do krojenia pokrytą papierem do pieczenia lub półpergaminem, a następnie przy pomocy widelca i noża pokrójcie ją na plastry.

Przed podaniem powinniście jeszcze przygotować sos. W tym celu przelejcie do rondelka wywar oraz dolejcie do niego pół szklanki wody. Do gotującego się sosu dodajcie roztwór przygotowany z dwóch łyżeczek mąki oraz 1/2 szklanki zimnej wody i zacznijcie energicznie mieszać. Na koniec wystarczy dodać własne przyprawy. Pieczeń wraz z sosem są już gotowe!

Życzymy smacznego!