Kwestia ta jest bardzo często bagatelizowana, a przecież ma ona bezpośredni wpływ na walory smakowe i zapachowe tych wyjątkowych produktów. Kawa oraz herbata to produkty, które przechowywane w niewłaściwy sposób szybko tracą swój aromatoraz świeżość. Ich smak po zaparzeniu staje się płytki, bez wyrazu i nie jest już źródłem wyjątkowych doznań dla naszego podniebienia.

Na szczęście można temu w łatwy sposób zaradzić. Wystarczy stosować się do kilku podstawowych zasad, które postaramy się opisać w tym artykule. Gwarantujemy, że dzięki nim każdego dnia będziecie mogli rozkoszować się prawdziwym smakiem oraz aromatem Waszej ulubionej kawy lub herbaty.

Często powtarzane mity

Istnieje wiele sposób przechowywania kawy i herbaty, jednak nie wszystkie z nich są właściwe. To często powtarzane mity, które nie są poparte żadnymi naukowymi dowodami. Pierwszą błędną kwestią są blaszane pojemniki. Można je znaleźć w prawie każdym sklepie z drobnymi artykułami gospodarstwa domowego. Powinniście wiedzieć, że związki występujące w strukturze metalu w pewnym stopniu przenikają do kawy lub herbaty i psują jej smak. Nie polecamy tego sposobu przechowywania.

Kolejnym często powtarzanym mitem jest przechowywanie kawy lub herbaty w lodówce. Wbrew pozorom nie jest to najlepsze miejsce, ponieważ niska temperatura naraża na negatywne działanie wilgoci oraz neutralizuje olejki aromatyczne zawarte w ziarnach kawy lub w herbacie.

fotolia.com, 121720864 | Autor: vallerato

Prawidłowy sposób przechowywania kawy i herbaty

Wiecie już, jak nie przechowywać kawy i herbaty, teraz nadszedł czas, aby poznać najskuteczniejsze rozwiązania, które są polecane przez specjalistów i największych smakoszy tych dwóch trunków.

Zasada 1 

Kawę zawsze pozostawiamy w opakowaniu, w którym została kupiona.

Zasada 2

Otwarte opakowanie fabryczne spinamy klipsem, a następnie wkładamy do pojemnika. Powinien on być szczelny i wykonany z materiału, który chroni zawartość przed światłem. Istotna jest również jego objętość, która powinna być dopasowana do ilości przechowywanej kawy lub herbaty. Wówczas ilość zbędnego powietrza w pojemniku jest ograniczona do minimum.

W przypadku kawy i herbaty najlepiej sprawdzają się zamknięte pojemniki ceramiczne, ponieważ nie pochłaniają one cudzych ani nie wytwarzają swoich zapachów. Warto zwrócić szczególną uwagę na wieczko. Powinno mieć gumkę, która zapewnia optymalną szczelność. W takim pojemniku bez obaw można przechowywać ulubioną kawę lub herbatę.

Zasada 3

Miejsce przechowywania pojemnika z herbatą lub kawą powinno być sucheciemnei wolne od produktów o silnym zapachu. Może to być szafka kuchenna lub kredens.

Jak widać, przechowywanie kawy lub herbaty jest niezwykle proste. Wystarczy stosować się do trzech prostych zasad, aby móc każdego dnia delektować się wyjątkowym smakiem ulubionego nawyku.