Czas dużych porządków
Wiosna to czas zmian, oczywiście tych pozytywnych. Rozkwitają kwiaty, trawa robi się bardziej zielona, a dni są coraz dłuższe. Dzięki temu mamy więcej energii i dlatego warto spożytkować ją na zrobieniu czegoś dla siebie i swojego otoczenia.
Porządki są codziennością, jednak jest to sprzątanie powierzchowne, z delikatnych zabrudzeń czy gromadzącego się na meblach kurzu. Warto przynajmniej raz do roku zajrzeć w każdy kąt i dokładnie uprzątnąć swoją przestrzeń.
Od czego zacząć?
Sprzątanie zawsze zaczynamy od góry. Na początku myjemy żyrandole i karnisze. Potem możemy zająć się oknami. Sposobów na szybkie i dokładne mycie okien bez smug jest wiele. Najbardziej ekologicznym środkiem do mycia okien jest woda z dodatkiem octu. Co prawda ma dość specyficzny zapach, dlatego wiele osób sięga po gotowe środki do mycia okien o przyjemnym aromacie. Do mycia możemy użyć ręczników papierowych lub ściereczek z mikrofibry, w zależności co nam bardziej odpowiada.
Dalej powinniśmy zetrzeć kurz z mebli, szczególnie szaf i wysokich regałów. Jeśli meble są modułowe i można je przesunąć, warto wytrzeć zaległe kurze także na ścianie i podłodze, szczególnie, jeśli bryły są zabudowane u dołu i nie można pod nimi odkurzyć. Do pozbycia się kurzu możemy użyć wody z octem lub specjalnych środków do pielęgnacji mebli, które zapobiegają szybkiemu osiadaniu kurzu.
Na koniec zostaje podłoga. Najprościej mają osoby, które nie posiadają wykładzin i dużych dywanów. Wolną od dywanów podłogę można tylko odkurzyć i umyć. Dywany i wykładziny warto przynajmniej raz w roku porządnie wytrzepać, a najlepiej wyprać. We włóknach mogą zalegać okruchy, kurz i inne codzienne zabrudzenia, które są rajem dla drobnoustrojów.
Nie tylko to co widać
Wiosenne porządki nie powinny kończyć się tylko na pozbyciu się kurzu i umyciu okien. To także doskonały czas na porządki w szafach, komodach i kuchennych szafkach. Zmiana pogody składania do schowania puchowych kurtek i ciepłych swetrów. Oddajmy dobre ubrania, w których nie chodzimy, a zimowe ubrania, które posłużą nam w następnym sezonie schowajmy do toreb próżniowych lub kartonów. Dzięki temu zaoszczędzimy miejsce w szafie i uporządkujemy całą garderobę.
Warto też przejrzeć kuchenne zapasy. Wiele produktów schowanych z tyłu szafek mogło się już przeterminować. Zajrzyjmy też do pudełek z kaszą czy ryżem czy nie zalęgły się w nich mole. Szafki powinno się umyć i najlepiej spryskać płynem antybakteryjnym., aby zachować higieniczną czystość. Powinniśmy dokładnie sprawdzić czy środki do mycia, które używamy w kuchni są bezpieczne w kontakcie z żywnością.