Tłusty czwartek – tłuste ręce? Czysty transport słodkości

            Tłusty czwartek to dzień, w którym bez wyrzutów sumienia, można zajadać się słodkościami. Pączki z konfiturą różaną lub innym nadzieniem, jak również lekkie, chrupiące faworki, to smakołyki kojarzące się właśnie z tym dniem.

A na początek, pączek do rączek…

            Delikatne ciasto drożdżowe, połączone z różnego rodzaju nadzieniem, gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Nawet wybitni smakosze, nie potrafią się oprzeć temu wyjątkowemu smakołykowi. Najpopularniejsze są pączki z konfiturą różaną, jednak możemy również spotkać nadzienie orzechowe, budyń, adwokat, czekoladę, dżem malinowy i wiele innych smaków.

Chrust, czyli faworki w pysznym wydaniu

            Faworki to kruche, delikatne ciastka, swoim kształtem przypominające kokardki. Początkowo przygotowywano je z ciasta drożdżowego na pączki, jednak były one okropnie ciężkie i tłuste, dlatego też zaczęto wykorzystywać ciasto zbijane, z którego korzystamy do dziś.  Dzięki swojej delikatności i wyjątkowej chrupkości, chrust zagościł w tłusty czwartek na dobre, w niemal każdym domu.

Jak zapakować słodkości?

            Bardzo często w tłusty czwartek zajadamy się wszelkiego rodzaju słodkościami, które przygotowujemy sami, bądź też kupujemy w cukierniach. W celu przewiezienia pączków, chrustu, czy ciasta, potrzebujemy specjalne opakowania, które nie tak łatwo ulegają uszkodzeniu. Jeżeli już szukamy pudełka, znajdźmy takie, które jest dodatkowo wzmacniane, uchronimy nasze słodkości przed upadkiem na podłogę.

tłusty czwartek

Papierowe pojemniki

            Papierowe pojemniki to świetne rozwiązanie ze względu na to, iż są bezpieczne dla środowiska. Ponadto ich klasyczny wygląd, podkreśla wyjątkowość podarunku. Pamiętajmy jednak, że papierowe pojemniki łatwo przemakają, przez co wilgotne ciasta z masami, mogą niezbyt dobrze przyjąć transport w takim opakowaniu.

Plastikowe opakowanie

            Plastikowe opakowania są dobrym pomysłem, ze względu na to, iż są przezroczyste, bardzo trwałe, jak również posiadają różne rozmiary. Uchwyt na wieczku pomaga w łatwy sposób transportować wypieki. Pamiętajmy jednak, by takie pudełko zostało poddane recyklingowi.

            Pakując słodkości, pamiętajmy również o tym, by nie trzymać naszych wypieków w wysokich temperaturach, ponieważ wszelkiego rodzaju masy, mogą się bardzo szybko stopić lub zepsuć, przez co niestety nie będą dobre do spożycia. Plastikowe pojemniki na ciasta są dobrym pomysłem dla użytku domowego, ponieważ są lepszej jakości. Jeżeli jednak zależy nam na jednorazowych opakowaniach, wybierzmy te z tektury.