Zrób to sam!

Choć istnieje możliwość nabycia gotowej już zapiekanki, to warto jest przygotować ją samemu, tym bardziej, że w sklepach spożywczych jest ona dostępna wyłącznie w wersji mrożonej. Plusem tego dania jest to, że nie wymaga ono użycia zbyt wielu składników.

Będziemy więc potrzebować chrupiących bagietek, żółtego serapieczarekszynkiketchupu (lub innych sosów, w zależności od preferencji) oraz specjalnego kartonika na zapiekankę, który uchroni przed ewentualnym poparzeniem palców, sprawiając, że jedzenie jej będzie o wiele wygodniejsze.

Karton zapiekanka 10/25 500 szt / 21,00 zł

Przygotowanie domowej zapiekanki jest banalnie proste i poradzi sobie z tym niemalże każda osoba. Jakie więc czynności należy wykonać, by móc cieszyć się tym smacznym daniem?

  1. Zakupioną bagietkę przekrój na pół, zetrzyj ser przy użyciu tarki, pokrój w cienkie plasterki szynkę oraz pieczarki
  2. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią pokrojone pieczarki, dodaj niewielką ilość soli, a następnie podduś je do uzyskania delikatnie miękkiej struktury
  3. Posyp bagietkę żółtym serem, szynką oraz podsmażonymi pieczarkami
  4. Umieść ją w piekarniku (alternatywą może być również mikrofala) i wyciągnij, gdy bagietka będzie lekko zarumieniona, a ser roztopiony
  5. Zapiekankę polej ketchupem lub innym sosem, umieść ją w specjalnym kartoniku i… gotowe!

 
Powyższy przepis udowadnia, że zapiekanka nie musi być kojarzona z niezdrowym fast foodem, ponieważ istnieje możliwość zrobienia jej ze świeżych składników.Jest to więc doskonałe danie, które nie wymaga dużych nakładów finansowych, dlatego też przepis ten warto mieć zawsze pod ręką.