Skąd wywodzi się kawa?

Kawa jest obecnie bardzo powszechnym i lubianym napojem, który jest nie tylko niezwykle smaczny, ale ma także właściwości pobudzające. Dostępna na każdym rogu kawa na wynos, nie jest dzisiaj niczym szczególnym. Tak samo jak kubki jednorazowe do kawy, bez których wielu nie wyobraża sobie dobrze zacząć poranka. A od czego to wszystko się  zaczęło?

Pierwsze wzmianki o uprawie kawowca wywodzą się z Etiopii. Pochodzą one już sprzed 2000 lat. Co ciekawe, nie od razu znano kawę jako napój. Czerwone ziarna kawy jadało się z masłem i solą. Samo słowo kawa prawdopodobnie powstała od miasta Kaffy, gdzie do dzisiaj znajduje się jedna z największych upraw kawowca.

Kawa jako napój najprawdopodobniej powstała około XIII-XIV wieku w Jemenie. Legenda głosi, że pasterze obserwowali zwierzęta zajadające się owocami kawowca. Po  ich spożyciu wyglądały na bardziej pobudzone i aktywne. Dlatego postanowili wypróbować na sobie dobroczynny wpływ ziaren. Po raz pierwszy zalali ziarna kawy gorącą wodą, a po wypiciu naparu odczuli więcej energii.  Dodatkowo napój bardzo im zasmakował.

Kawę rozpowszechnili Beduini, który sprzedawali ją na półwyspie arabskim. I to właśnie w Stambule, w 1554 roku otwartą pierwszą na świecie kawiarnię.

Niestety nie ma jasnych faktów, które mówią, w jaki sposób kawa znalazła się w Europie. Wzmianki o kawie na naszym kontynencie pojawiły się blisko końca XVI wieku. To wtedy panujący papież Klemens VIII zapewnił, że kawa nie jest dziełem szatana, dzięki czemu energetyzujący napój zyskał na popularności.

Pierwsze kawiarnie w Europie zaczęły otwierać się w Anglii, która, o ironio, dziś znana jest raczej jako stolica herbaty. Ciekawostką jest, że kolejnym krajem, w którym otworzono  kawiarnię była Francja. Gdy Paryżanie po raz pierwszy mogli wybrać się do kawiarni, tych przybytków w całej Anglii było już 3000.

Kawa po polsku

W Polsce kawa pojawiła się w XVII  wieku. Z otwieranych kawiarni korzystali głównie Turkowie, ponieważ znajdowały się one na terenach zajętych przez wojska osmańskie. Dopiero nowa kawiarnia w Gdańsku pozwoliła zakosztować czarnego napoju Polakom, którzy szybko zakochali się w jej smaku. Co więcej, zaczęli dodawać do kawy gęstej, tłustej śmietanki, przez co w całej Europie takie połączenie zaczęto nazywać kawą po polsku.

Polacy pokochali kawę, dlatego okres II wojny światowej oraz późniejsze czasy PRL-u były niezwykle niekorzystne dla miłośników czarnego naparu. Wtedy paczka kawy była niezwykle ważną kartą przetargową – dzięki niej można było załatwić rzeczy niemożliwe, takie jak wyrobienie paszportu czy pozytywne i szybkie zakończenie spraw urzędowych.

Kawa na wynos

Ludzi trzymających kubki jednorazowe do kawy mogliśmy zobaczyć dopiero w latach 70-tych ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych, a dokładniej w Seatlle. To tam powstała pierwsza kawiarnia Starbucks, która szybko zamieniła się w popularną sieciówkę. Rozsławiły one kawę na wynos, która szybko pojawiła się w całych Stanach, a następnie w Europie. Kubki jednorazowe do kawy stały się niezwykle pożądane i popularne.

W Polsce pierwsza sieć kawiarni Coffeheaven pojawiła się w Gdańsku w 2000 roku. To gdańszczanie, jako pierwsi mogli spotykać się na mieście i popijać kawę z jednorazowych kubków. Na szczęście Polacy bardzo szybko przekonali się do tego pomysłu i kawiarnie z napojami na wynos zaczęły pojawiać się w całym kraju.

Jakie kawy lubimy najbardziej?

Kubki jednorazowe do kawy możemy wypełnić ulubioną kombinacją kawy – z dodatkiem cukru, słodzików, syropów, mleka czy śmietanki. Najbardziej popularna wciąż jest kawa czarna, a zaraz za nią kawa z mlekiem. Taką kawę każdy jest w stanie zrobić sobie samemu w domu. Inne  odmiany kawy wymagają odpowiedniego sprzętu i pewnych umiejętności baristycznych. Jaki rodzaj najczęściej wlewany jest w kubki jednorazowe do kawy?

  • Espresso – mała, czarna kawa o dużej mocy. Jest gęsta i mocna, a na wierzchu znajduje się piękna kremowa pianka. Espresso można zamówić również w wersji risretto czyli jeszcze mocniejszego naparu oraz podwójnego espresso.
  • Cappuccino – to espresso z dużą ilością spienionego mleka. Delikatny smak doskonale sprawdza się do śniadania, szczególnie przygotowywanego na słodko. Włosi nigdy nie zamawiają cappuccino po południu.
  • Macciato – espresso z niewielką ilością mleka. Mleko może być zimne lub gorące i spienione w zależności od upodobań.
  • Americano – w Polsce znana jako czarna kawa. Serwowana jest bez dodatków w średniej wielkości kubki jednorazowe do kawy
  • Latte – przypomina cappuccino, jednak do latte dodaje się mniejszą ilość spienionego mleka
  • Mocha – to najczęściej caffe latte z dodatkiem czekolady. Do kawy można dodać czekoladę mleczną lub gorzką. Dobrze sprawdza się również syrop czekoladowy.
  • Kawa po irlandzku – to espresso z dodatkiem podgrzanej whisky w towarzystwie brązowego cukru i bitej śmietany. W kawiarniach zamiast w kubki jednorazowe do kawy, przelewa się je do szklanki do piwa.
  • Frappe – mrożona kawa wywodząca się z Grecji. Jest niezwykle orzeźwiająca i serwowana w kilku odmianach: z mlekiem, z cukrem lub z oba tymi dodatkami.

Kubki jednorazowe do kawy

Najpopularniejsze kubki jednorazowe do kawy produkowane są z papieru. Dzięki temu są lekkie, ekonomiczne i łatwe w magazynowaniu. Duży popyt na kubki jednorazowe do kawy spowodował, że są dostępne w wielu rozmiarach i wzorach, dzięki czemu można serwować w nich każdą odmianę napoju. Dla osób ceniących estetykę i uniwersalność stworzono białe kubki, które można używać zarówno do kawy, jak i innych napojów. Dodatkowo na białym tle można zapisać numer zamówienia, imię kupującego lub opisać zawartość, co jest szczególnie przydatne, gdy jedna osoba zamawia kilka różnych kaw.

Inne kubki jednorazowe do kawy bez nadruku wykonane są z brązowego papieru kraft. Cechują się dużą wytrzymałością, ekologiczną produkcją oraz estetycznym wyglądem.

Kubki jednorazowe do kawy można dostać także o ciekawych wzorach i kolorach, które albo są uniwersalne, albo dedykowane pod wybrany napój. Wszystkie są gustowne i pozwalają wygodnie wypić kawę na wynos.

Jednorazowe kubki do kawy są idealne dla miłośników czarnego napoju. Dzięki nim można delektować się kawą podczas podróży, spaceru czy spotkań z przyjaciółmi.

Wygodne akcesoria

Wychodząc naprzeciw problemom, jakie spotykają amatorów kawy, wymyślono akcesoria ułatwiające picie kawy z kubków jednorazowych. Są to przede wszystkim specjalne wieczka, które zapobiegają wylaniu się zawartości. Wieczko takie, można nałożyć na każde kubki jednorazowe do kawy. Mają specjalny, niewielki otwór, przez który wygodnie pije się napój. Mają też jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę – zapobiegają szybkiemu uciekaniu ciepła.

Kubki jednorazowe do kawy, chociaż są wykonane z kilku warstw papieru, dla niektórych mają zbyt wysoką temperaturę. Dlatego warto w kawiarniach posiadać specjalne opaski tekturowe na kubki, które zapewniają dodatkową warstwę ochronną.

Dodatkowo dla tych, którzy zamawiają kawę dla kilku osób są wygodne uchwyty na kubki jednorazowe do kawy, które pozwalają wygodnie włożyć od dwóch do czterech kubków i bezpiecznie dotransportować je na miejsce.