Garść ciekawych statystyk: czy Polacy lubią grillować?

Oczywiście. Według ogólnodostępnych danych statystycznych ponad 80% Polaków grilluje przynajmniej raz w roku. Wystarcza nam dobra pogoda i grono przyjaciół lub rodziny. Ponad 90% grillujących korzysta z tej formy spędzania czasu bez żadnej konkretnej okazji.
A co najczęściej grillujemy? Oczywiście mięso. Prym wiedzie karkówka, a zaraz po niej pierś z kurczaka. Na równi z kawałkami mięsa stoi również kiełbasa. Do tego najczęściej wybieramy chleb, keczup, musztardę oraz piwo.


Na grillu spędzamy także coraz więcej czasu. Jeszcze 10 lat temu grillowanie rzadko trwało dłużej niż godzinę – wystarczało nam zjeść posiłek i wygaszaliśmy żar. Obecnie grille trwają co najmniej kilka godzin. Chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu organizując grilla nie tylko po to, żeby zjeść kawałek kiełbasy, ale przede wszystkim przyjemnie spędzić czas.


Naczynia jednorazowe na grilla

Podczas organizowania wieczora barbecue gospodarze coraz chętniej sięgają po jednorazowe naczynia i sztućce. Kieruje nimi głównie wygoda, ale równie często wybierają je ze względów bardziej przyziemnych. Po prostu zapraszając kilkanaście osób na grilla, mało kto posiada tak duży zapas talerzy. Kolejną sprawą jest łatwość transportu. Nie zawsze grill organizowany jest na tarasie czy po prostu blisko domu. Jadąc nad jezioro lub wyznaczone miejsce pod miastem trudno jest zabrać ze sobą komplet naczyń i sztućców.


Naczynia jednorazowe są więc wygodnym i praktycznym wyborem w każdej sytuacji. Co więcej rynek jednorazowych talerzy, sztućców i innych niezbędników rozwinął się już tak bardzo, że możemy grillować używając wyłącznie jednorazowych produktów. Ich ważnymi cechami jest łatwa dostępność, niska cena oraz szeroki wybór. Pozwala nam to wybrać ulubione talerze i sztućce, które towarzyszą nam przy każdym grillu.


Talerzyki papierowe na grilla

Myśląc o naczyniach jednorazowych, na pierwszy rzut przychodzą nam tacki papierowe, które od lat istnieją na rynku i cieszą się dużym powodzeniem. To taka klasyka wśród jednorazowych talerzyków na grilla. Tacki wykonane są z papieru bez żadnych dodatkowych surowców. Dzięki temu są bezpieczne dla zdrowia. Papier jest odporny na wysoką temperaturę, którą na grillu osiągają różne potrawy. Przy długim grillowaniu raczej wymienimy je między posiłkami, ponieważ nie są całkowicie odporne na ciecz, a w tym tłuszcz z mięsa oraz sosy, które są nieodłącznym elementem potraw.


Talerzyki papierowe na grilla możemy kupić w różnych kształtach i rozmiarach. Jak już wspomnieliśmy, najczęściej wybierane są prostokątne tacki, ale coraz częściej kupujemy okrągłe, które kojarzą nam się z normalnymi talerzami. Talerze papierowe są lekkie i sprzedawane najczęściej w pakietach po 50 lub 100 sztuk, dzięki czemu jedna paczka pozwoli na bezproblemową wymianę talerzyków na nowe, a dodatkowo wystarczą na nie jedną imprezę. Są też bardzo wytrzymałe – ze względu na wykonanie z papieru nie pękają, nie tłuką się i nie łamią na ostre kawałki. Są więc całkowicie bezpieczne. Co więcej wykonane są z ekologicznych surowców odnawialnych.


Talerzyki plastikowe na grilla

Talerzyki plastikowe są z pewnością dużo bardziej odporne na tłuszcz i jeden talerzyk z powodzeniem wystarczy na całą imprezę bez względu na czas jej trwania. Plastik pozwala także na przepłukanie go w razie potrzeby, jeśli nie chcemy pomieszać sobie smaków.


Talerze plastikowe na grilla mają wiele zalet: są trwałe, wygodne i estetyczne. Idealnie sprawdzają się pod sałatki i desery. Jednak nie należy kłaść na nich potraw zdjętych bezpośrednio z rusztu, ponieważ plastik nie jest odporny na tak wysokie temperatury. Ale wystarczy tylko odłożyć mięso czy inne potrawy na duży, na przykład papierowy talerz i po chwili można przekładać wybrane kawałki na swój talerzyk.


Plastikowe naczynia do grilla są dostępne, w różnych rozmiarach i kształtach. W przypadku talerzy plastikowych chętniej sięgamy jednak po okrągłe naczynia, w przeciwieństwie do papierowych, chociaż dostępne są również plastikowe tacki. Ciekawym rozwiązaniem są talerzyki dzielone, które pozwolą oddzielić na przykład kawałek karkówki i sałatkę, jeśli nie chcemy, aby sos z sałatki zmienił nam smak mięsa i na odwrót.


Talerze z trzciny cukrowej jako alternatywny, ekologiczny wybór na grilla

Talerze z trzciny cukrowej to odpowiedź na zwiększoną dbałość o środowisko naturalne. Wykonane są z odpadów ze zbiorów trzciny cukrowej, dzięki czemu jesteśmy w stanie wykorzystać całą roślinę. Pulpa trzciny cukrowej jest surowcem biodegradowalnym. Ich cechą charakterystyczną jest kremowy kolor i większa grubość niż przy talerzach papierowych czy plastikowych. Przypominają trochę naczynia ze styropianu, ale są dużo zdrowsze zarówno dla nas jak i planety.


Dzięki temu, że wykonane są z naturalnych surowców, talerze z trzciny cukrowej nie mają żadnego wpływu na nasze zdrowie. Nie wpływają też na smak i zapach potraw. Ich oferta stale się poszerza, a już dziś możemy kupić talerze okrągłe, prostokątne, owalne, a także dzielone. Dzięki temu są niezwykle uniwersalne i można jeść z nich każdego rodzaju grillowane potrawy.


Sztućce drewniane jednorazowego użytku

Drewniane sztućce na grilla biorąc pod uwagę nowe przepisy unijnego prawa, są obecnie jedynym wyrobem jednorazowym na grilla, który pozwoli wygodnie i bezpiecznie zjeść upieczone dania. Nie oznacza to oczywiście, że jest to zły wybór. Drewniane sztućce mają właściwie same dobre cechy. Są trwałe, praktyczne i niezwykle estetyczne. Nie straszna im wysoka temperatura, nie łamią się przy wbijaniu w mięso, a przede wszystkim wykonane są z odnawialnych, ekologicznych surowców.
Na grilla możemy wybrać sztućce pakowane w komplety z nożem i widelcem lub wybrać opakowania z samymi widelcami, nożami czy łyżkami, w zależności od tego, czego potrzebujemy.


Aluminiowe tacki na grilla

Aluminiowe tacki na grilla to praktyczne narzędzie do przygotowywania wszystkich bądź wybranych potraw. Najczęściej kładziemy na nie kawałki warzyw bądź szaszłyki, czyli takie potrawy, które mogą wpaść między kratkę. Są też amatorzy, którzy nie wyobrażają sobie grillowania bez aluminiowych tacek.

Tacki aluminiowe mogą mieć okrągły lub prostokątny kształt, aby można je było dopasować do rodzaju grilla. Aluminium świetnie się nagrzewa, ale nie spala nawet na niskiej wysokości rusztu, tuż nad rozżarzonym węglem. Posiadają specjalne otwory, które pozwalają na skapywanie tłuszczu lub nadmiaru wody z warzyw czy pieczarek.

Kubki jednorazowe na grilla – na napoje z alkoholem i bez

Na grillach nie częstujemy się raczej kawą i herbatą, a podczas gorących dni wybieramy raczej zimną wodę, soki czy schłodzone piwo. Na szczęście możemy zastąpić każdy rodzaj szklanki czy kieliszka ich jednorazowym zamiennikiem.

Kubki jednorazowe na grilla możemy kupić w niemal każdym kształcie, w zależności od napoju, który wybierzemy. Najchętniej wybieramy białe, plastikowe kubki lub ich kolorowe odpowiedniki. Ten rodzaj kubków sprawdzi się do każdego, zimnego napoju. Jeśli jednak chcemy urozmaicić imprezę o kolorowe drinki, możemy wybrać przezroczyste, wysokie odpowiedniki szklanek wykonanych z plastiku. Tak samo możemy zastąpić szklanki do piwa, kieliszki do wina lub wódki, a także filiżanki do kawy, jeśli akurat preferujemy napoje kofeinowe.

Jednorazowe kubki na grilla są zbawieniem gospodarzy, którzy musieliby posiadać w swojej kuchni mnóstwo szklanek dla swoich gości. Niestety szkło nie jest trwałym materiałem i nierzadko po imprezie nie wracał wyniesiony na taras komplet, który tłukł się w ferworze zabawy.


Pojemniki jednorazowe na sosy

Pyszny, domowy sos do mięs potrafi diametralnie zmienić smak całego dania. Dlatego warto zaopatrzyć się w plastikowe pojemniki na sosy, które możemy zabrać ze sobą w plener. Różne pojemności, a także pasujące pokrywki zapewniające szczelność pozwolą przedłużyć trwałość sosu i ułatwią jego transport. Pojemniki przydadzą się szczególnie do domowego sosu czosnkowego, sosu tzatziki czy innego, ulubionego sosu. Grille przy samym keczupie w butelce i musztardzie ze słoika powoli odchodzą w niepamięć, a my lubimy umilać posiłki dodatkami.


Podsumowanie


Jednorazowe naczynia na grilla to doskonały wybór. To przede wszystkim oszczędność czasu i energii, które musielibyśmy poświęcić przy sprzątaniu po imprezie. Mycie kilkunastu talerzy, kubków, a także zmywanie je w trakcie zabawy żadnemu gospodarzowi nie przynosiło radości. Wybierając jednorazową zastawę, możemy po zakończeniu imprezy wyrzucić wszystko do worka. Co więcej, zadowoleni biesiadnicy z pewnością chętnie posprzątają po sobie, nie zostawiając wszystkiego na głowie jednej osoby.
Dbajmy więc o swój czas, który możemy spędzić w dużo milszy i lepiej zagospodarowany sposób, niż spędzanie go w kuchni.