Pakowanie ciast

Kochamy ciasta. Kupujemy je na przyjęcia i bez okazji. Jednak pakowanie, szczególnie wysokich wypieków z dodatkiem kremów i kolorowej masy jest trudne do pakowania. A bardzo ważne jest, aby klient zamawiający całe ciasto lub jeden kawałek, doniósł je do domu w całości. Pokruszone czy zgniecione ciasta są anty wizytówką cukierni lub sklepu. Dlatego odpowiednie pakowanie ciast jest tak ważne. W jakie opakowania trzeba się wyposażyć, aby móc zapakować każdy rodzaj i wielkość ciasta?

Pudełka na całe ciasta

W cukierniach i sklepach często wykonuje się na zamówienie całe ciasta. Czasem kilka sztuk dla jednej osoby. Dlatego warto zapakować je tak, aby klient mógł bez problemu donieść wypieki do samochodu czy prosto do domu. Dlatego pudełka na ciasta powinny być sztywne i wytrzymałe. Dodatkowo powinny być dobrze dobrane do wielkości ciasta, tak aby nie miało miejsca na przesuwanie się, ponieważ może to zepsuć jego kształt i formę. Musi być także odpowiednio wysokie, aby górna warstwa nie dotykała pokrywki, szczególnie jeśli na wierzchu są kremowe dekoracje lub polewa.

To niezwykle ważne, żeby ciasto po transporcie do domu klienta czy na miejsce imprezy ciasto dojechało w nienaruszonym stanie i prezentowało się tak pięknie jak na wystawie.

Najprościej jest wyposażyć cukiernię w gotowe pudełka na ciasto, które posiadają wszystkie niezbędne cechy do bezpiecznego transportu.

Ciasto na wagę oraz drobne wypieki

Częściej niż całe ciasta, sprzedają się kawałki ciast lub babeczki. Musimy być przygotowani na każdą okoliczność i wybraną porcję. Dlatego w swoim sklepiku powinniśmy zaopatrzyć się w pojemniki o kilku pojemnościach. Do pakowania mniejszych kawałków ciast idealnie sprawdzają się plastikowe pudełka zamykane, które świetnie zabezpieczają wypieki, a dodatkowo prezentują się w nich bardzo apetycznie. Takie opakowanie doskonale nadaje się także do przechowywania ciast, chroni przed wysuszeniem, a dodatkowo można przechowywać je w lodówce, co jest szczególnie ważne, gdy ciasto posiada warstwę kremu lub słodkiej masy. Co ważne, pudełka te są dostępne nie tylko w różnych wielkościach, ale także wysokościach, dzięki czemu można pakować do nich kawałki wysokich ciast lub tortów.

Jak zapakować tort?

Torty są najtrudniejszymi do transportu wypieków. Mają mnóstwo dekoracji, są wysokie i oblane polewą. Każde dotknięcie ścianki opakowania może zepsuć cały efekt. Dlatego do transportu powinniśmy zakupić specjalne pudełka na torty. Są wysokie i wytrzymałe. Najczęściej mają osobny spód, który może służyć także jako podstawka. Ułatwia to także wkładanie i wyciąganie tortu bez uszkodzenia jego dekoracji. Plastikowe pudełka na tort są praktyczne i efektowne. Przezroczysta, wysoka pokrywka pozwala bez wyciągania ocenić stan tortu, a także zapewnia apetyczny wygląd.

Oprócz plastikowych opakowań, możemy wybrać pudełka papierowe, które prezentują się niezwykle estetycznie i elegancko. Powinniśmy jednak dokładać do nich specjalne podkładki na tort, ponieważ mocno nasączone ciasto może zmniejszyć wytrzymałość spodu opakowania.

Tak właściwie, pakowanie ciast i tortów nie jest kłopotliwe, jeśli tylko wyposażymy cukiernię w odpowiednie pojemniki. To dzięki nim klienci bez problemu doniosą wypieki do domu i z pewnością kolejny raz zakupią u nas kolejne smakołyki.