Właściciele punktów gastronomicznych coraz częściej decydują się na pakowanie jedzenia na wynos ze względu na szereg plusów. Niejednokrotnie bowiem zdarza się, że klienci proszą o zapakowanie nie dojedzonego jedzenia na wynos, dlatego każdy lokal powinien mieć pojemniki, w których można bezpiecznie transportować żywność.

Plusy pakowania jedzenia na wynos

Właściciele punktów gastronomicznych powinni się zdecydować na możliwość pakowania jedzenia na wynos ze względu na szereg korzyści:

  •        Klienci, którzy mogą zabrać ze sobą niedojedzony posiłek, zamawiają więcej jedzenia, ponieważ nie obawiają się o to, że nie będą w stanie zjeść wszystkiego;
  •        Odpowiednio zapakowany posiłek to idealna reklama dla firmy. Na opakowaniach można bowiem umieścić swoje logo, co powoduje, że lokal jest bardziej rozpoznawalny;
  •        Kosze w lokalu nie zapełniają się resztkami jedzenia, dzięki czemu właściciel zaoszczędza na utylizacji odpadów.

Opakowania jednorazowe – jakie wybrać?

Należy pamiętać, że każde danie jest inne, dlatego warto zaopatrzyć się w różnego rodzaju opakowania, o różnym kształcie oraz rozmiarze, jak również z jedną, bądź kilkoma przegrodami. Na rynku pojawia się coraz więcej opakowań jednorazowych, dlatego też wybór jest ogromny.

Coraz więcej osób zwraca uwagę na ekologiczne rozwiązania, dlatego jeżeli chcesz zaistnieć na rynku jako marka proekologiczna, wybierz naczynia biodegradowalne, które są bezpieczne dla środowiska. Obecnie na rynku są nie tylko opakowania wykonane z papieru, ale również z pulpy  trzciny cukrowej, a nawet naczynia z otrąb.

Rodzaje opakowań na wynos

Najpopularniejszymi opakowaniami na wynos dotąd były pojemniki styropianowe. Łatwe zamknięcie oraz trwałość powodują, że można w łatwy sposób zapakować oraz przewieźć żywność. Nie jest to jednak ekologiczne rozwiązanie, dlatego coraz więcej firm cateringowych rezygnuje z tej opcji.

Kolejnymi opakowaniami jednorazowymi są pojemniki zamykane za pomocą zgrzewu. Solidne opakowania o jednej, bądź wielu komorach powodują, że jedzenie dostarczone do miejsca docelowego, nadal jest ciepłe oraz wygląda estetycznie. Należy jednak pamiętać, że na początku trzeba zainwestować w zgrzewarkę, co nie koniecznie odpowiada każdemu właścicielowi lokalu gastronomicznego.

Na rynku pojawia się jednak coraz więcej ekologicznych rozwiązań jakimi są pudełka papierowe oraz te wykonane z trzciny cukrowej. Materiały z jakiego są wykonane przede wszystkim nie przemakają, są trwałe, jedzenie nie wylewa się z nich, a wiele można również stosować w kuchence mikrofalowej. Głównym plusem jest jednak fakt, iż można je wyrzucić, bez obaw o naturę, ponieważ są one biodegradowalne. Opakowania te są również bardzo estetyczne.

W naszym sklepie znajdują się wszelkiego rodzaju opakowania styropianowe, pojemniki do zgrzewu, jak również te ekologiczne. Ponadto wszystkie rodzaje posiadają certyfikaty, które dopuszczają dane opakowania do kontaktu z żywnością. Nie musimy się zatem obawiać o to, że jedzenie straci swoje walory smakowe, zapachowe oraz estetyczne.