Rok  2020 przyniósł wiele zmian. Wiele branż przez pandemię groźnego wirusa musiało zmienić swój sposób działania, aby przetrwać. Zamknięte lub z otwarte z ograniczeniami galerie handlowe, restauracje czy zakłady kosmetyczne musiały dostosować się do panujących zmian. Jak lockdown wpłynął na branżę gastronomiczną?

Pierwszy lockdown dotknął wielu przedsiębiorców. Mnóstwo restauracji przez możliwość obsługi ograniczonej ilości ludzi zaczynało przynosić straty. Niedługo po tym przyszedł następny strzał – restauracje nie mogły w ogóle przyjmować gości w lokalu. Na szczęście wielu restauratorów szybko zorganizowało wydawanie dań na wynos oraz z dowozem do domu. Dzięki temu pracownicy nie musieli zostać zwolnieni, a restauracje mogły wciąż działać, choć w ograniczony sposób. Wszak czynsz na lokal trzeba opłacać, tak samo jak pensje pracowników, a pieniądze odłożone na czarną godzinę szybko mogą się skończyć przy kilkumiesięcznym lockdownie.

Działania społeczne

Szybko okazało się, że polskie społeczeństwo jest gotowe i chętne do pomocy. W internecie, na forach i mediach społecznościowych aż wrzało od ilości wpisów dotyczących pomocy upadającym restauracjom. Również same restauracje chętnie przyłączało się do zorganizowanych akcji typu „Posiłki dla pracowników szpitala”, które polegały na przykład na możliwości zakupienia przez ochotnika jednego dania z dowozem do szpitala, a restauracja dokładała drugie od siebie lub oferowała duże rabaty. Dzięki takim akcjom, ludzie mogli pomóc zarówno pracownikom szpitala jak i restauratorom.

Dania na dowóz – samodzielnie czy z pomocą usług partnerskich?

Aby móc przetrwać trudny czas, branża gastronomiczna musiała przekształcić restauracje w lokale oferujące dania na wynos.

Obecnie na rynku rozwinęło się także wiele firm oferujących dowóz posiłków i zakupów z wybranych lokali i sklepów bez konieczności wychodzenia z domu. Lockdown uśmiercił wiele firm, ale inne, które umiały i miały możliwość dopasowania się do panujących warunków, rozwinęła swoje skrzydła. Nie raz na ulicach można spotkać jeżdżących na rowerach lub skuterach pracowników z dużym termicznym plecakiem. W telefonie można zainstalować również różne aplikacje do zamawiania dań z dowozem, w której znajdziemy wiele restauracji w jednym miejscu. I choć z pewnością jest to wygodne dla użytkownika, jest już dużo mniej opłacalne dla właścicieli lokali. Pośrednicy wymagają uiszczenia nawet do 30% wartości dania po złożeniu zamówienia. Niewiele firm w dobie pandemii stać na takie wydatki. Zamawiając posiłek z takiego portalu właściciel i tak sam musi dostarczyć zamówienie do domu klienta lub dopłacić dodatkowo za odbiór posiłków z lokalu i dostarczenie ich na podany adres. Dlatego tylko duże restauracje lub sieciówki mogą pozwolić sobie na wystawienie swojego menu w znanych aplikacjach. Na Facebooku już praktycznie każda restauracja ma swój profil z widocznym menu i ofertą na dowóz. Warto samodzielnie wyszukać ulubionej restauracji i złożyć zamówienie telefonicznie. To z pewnością pomoże właścicielom i pracownikom utrzymać się na rynku.

Oferta na wynos – w czym dowozić dania, aby były ciepłe, a opakowanie estetyczne?

Pojemniki na wynos to obecnie must have każdego otwartego jeszcze lokalu gastronomicznego. Wszak restauracje pełne są talerzy i sztućców, ale dania na dowóz rządzą się swoimi prawami. Aby klient był zadowolony, należy przemyśleć jakie opakowania sprawdzą się w przypadku zup, dań obiadowych czy fastfoodowych. Liczy się zarówno wygląd jak i praktyczność. Zamawiając danie na wynos każdy oczekuje ciepłego i estetycznie ułożonego dania, które najpierw cieszy oczy, a dopiero potem kubki smakowe. Jakie opakowania wybrać, aby utrzymały ciepło posiłku i prezentowały się wzorowo?

Pojemniki styropianowe – to najczęściej wybierane przez restauratorów opakowania na wynos. Różne rozmiary, kształty i forma zapewnią możliwość zapakowania każdego posiłku. Styropianowe opakowanie wygląda estetycznie, a klienci przyzwyczajeni są do jedzenia z tego typu pojemników. Dodatkową bardzo ważną funkcją jest długotrwałe utrzymanie ciepła. Nie można zapomnieć również o ich niskiej cenie, idącą w parze z jakością, co nie zdarza się często. Niestety ich wadą jest mała szczelność – dodane sosy lub świeże sałatki puszczające wodę mogą rozlać się w torbie, co znacznie obniży zadowolenie klienta.

Pojemniki do zgrzewu – o ich zaletach przekonało się już wiele lokali gastronomicznych. Zapewniają estetykę i niezawodność. Zgrzewana do plastikowego pojemnika folia idealnie przylega do brzegów gwarantując, że nic z opakowania się nie wyleje. Dodatkowo danie podane w ten sposób prezentuje się dużo bardziej elegancko i smakowicie. Takie opakowania są bardzo często wykorzystywane w firmach cateringowych i z dietą pudełkową. Plastikowe opakowanie jest przystosowane do żywności, a dzięki zgrzewaniu wolniej traci ciepło. Różne formy opakowań pomogą zapakować każde danie w wygodny dla dowozu i przyjemny dla oka klienta sposób. Takie opakowania sprawdzą się również w przypadku zup, sosów czy koktajli.

Pojemniki na zupę – dostarczyciele posiłków często obawiają się dowozu zup, które pod wpływem jazdy mogą się rozlać. Zupa musi także zostać dostarczona gorąca. Dlatego sprawdzone pojemniki na zupy są bardzo ważne w branży gastronomicznej. Zupa, która zostanie dowieziona bez wylanej kropli z pewnością będzie jeszcze bardziej atrakcyjna dla odbiorcy. Kierowca, który nie musi przejmować się tym, że posiłek się rozleje będzie także dużo szybciej na miejscu, co prowadzi do kolejnych zalet – szybka dostawa i gorąca zupa, co klienci bardzo sobie cenią.

Pojemniki na zupę dla wygody konsumenta są owalne, rozszerzając się ku górze. Dzięki temu jedzenie zupy prosto z pojemnika jest dużo wygodniejsze. W naszej ofercie posiadamy pojemniki plastikowe, styropianowe oraz papierowe. Wszystkie posiadają pasujące wieczka, które zapobiegną rozlaniu się zawartości. Polecamy również pojemniki do zgrzewu, które zapewnią jeszcze większą szczelność.

W co zapakować pojemniki z posiłkiem?

Ludzie kochają ładne opakowania, a otwieranie ich zawsze sprawia przyjemność. Dlatego przy dostarczaniu posiłków do domu warto zadbać o każdy szczegół. Bardzo modne stały się ekologiczne torby papierowe, które wyglądają estetycznie i są wytrzymałe. Szeroka oferta toreb papierowych zapewni ich idealny dobór do każdego rodzaju pojemnika oraz ilości zapakowanych posiłków. Najprostsze rozwiązania są czasem najlepsze, dlatego warto pomyśleć o torbach bez uchwytów, które można elegancko zawinąć, a następnie zakleić na przykład naklejką z logiem restauracji lub napisem „smacznego”. Takie niewielkie dodatki są bardzo dobrze odbierane przez klientów, a ten czuje się dopieszczony od samego początku do końca, co skutkuje kolejnymi zamówieniami od zadowolonych gości oraz ich znajomych.

Papierowe torby z uszami idealnie sprawdzą się w przypadku dużych zamówień. Dostarczenie zamówienia w wygodnej torbie, w której zmieściły się posiłki dla całej rodziny z pewnością wywoła uśmiech odbierającego obiad.

Foliowe torebki są dużo bardziej ekonomiczne i trwałe. Możliwość zawiązania uszu z pewnością jest dużym ułatwieniem dla dostarczyciela, który nie martwi się, że coś z niej wypadnie lub pod wpływem gorących opakowań rozmięknie się i zniszczy. Są również bardzo pojemne i można zapakować do nich po kilka dań. Kupujący docenią fakt, że otrzymują zapakowane zamówienie w wygodnej reklamówce i nie muszą gimnastykować się z kilkoma pudełkami w rękach.

Jak zaoszczędzić na opakowaniach?

Ograniczone możliwości działania sprawiają, że każdy szuka jak największych oszczędności. Są rzeczy, na których jednak restauratorzy nie powinni oszczędzać – to jakość składników i opakowań na wynos, które obecnie są wizytówką lokalu. Jest na to jednak proste rozwiązanie.

Właściciele firm już dawno nauczyli się, że kupując ilości hurtowe zawsze otrzymają atrakcyjną cenę. Co zrobić, jeśli nie jesteśmy przekonani, czy dany pojemnik spełni nasze oczekiwania i nie chcemy zamawiać ich ogromnej ilości? Sklep internetowy opakowanianawynos.pl zapewnia hurtowe ceny przy najmniejszych ilościach, dzięki czemu można kupić pojemniki i torby w niskiej cenie, a przy okazji znaleźć idealne rozwiązanie dla swojej restauracji.