Przygotowując posiłki, nie zawsze jesteśmy w stanie zrobić go tyle by nic nie zostało. Wiele potraw z łatwością możemy zamrozić i wykorzystać w innym czasie. To bardzo dobra opcja, jeżeli chodzi o ograniczenie marnowania i wyrzucania jedzenia.

Po co mrozić jedzenie?

            Wiele osób może zadawać sobie to pytanie, jednak odpowiedź jest prosta – zaoszczędzamy czas i pieniądze. Przykładowo, ugotowanie rosołu zajmuje nam sporo czasu, dlaczego więc nie możemy zrobić więcej, tak by później go zamrozić, a potem wyciągnąć z zamrażalnika i cieszyć się pysznym obiadem? Otóż, możemy! Czas który musielibyśmy spędzić w kuchni, aby przygotować posiłek, możemy wykorzystać na relaks.

Jak długo możemy mrozić jedzenie?

Najlepszą opcją byłoby nie trzymanie jedzenia w zamrażarce dłużej, niż przez miesiąc. Dzięki temu potrawy nie stracą swojego aromatu, odpowiedniego wyglądu, jak również wartości odżywczych. Możemy również sugerować się danymi, które podaje Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków – tam terminy są nieco bardziej szczegółowe.

Jak mrozić jedzenie?

            Zacznijmy od całkowitego wystudzenia potrawy, którą chcemy zamrozić – unikniemy dzięki temu rozmrożenia innych potraw znajdujących się w zamrażarce. Pamiętajmy jednak,  by nigdy nie mrozić jedzenia, które już raz było zamrożone, ponieważ to powoduje rozwój bakterii oraz psucie żywności. Pakując posiłki, możemy zdecydować się na jednorazowe woreczki do mrożenia, bądź również specjalne pojemniki. Idealnym rozwiązaniem jest pakowanie próżniowe, jednak nie wszyscy mają możliwość zakupienia specjalnego urządzenia, wykorzystywanego do tego celu. Zanim zamrozisz jedzenie, pamiętaj o podzieleniu go na porcje, dzięki temu łatwiej będzie wyjąć tyle jedzenia ile potrzebujemy w danym dniu.

Czego nie wolno mrozić?

            Głównymi produktami które nie nadają się do mrożenia są warzywa z dużą zawartością wody, surowe jajka oraz te na twardo, sosy na bazie jajek, śmietana, jogurt naturalny, ryby, które przebywały w lodówce kilka dni. Jeżeli nie mamy pewności, czy produkt nadaje się do mrożenia, warto to sprawdzić, ponieważ w zamrażarce również rozwijają się bakterie, dlatego też nie do końca świeże jedzenie, również nie nadaje się do mrożenia.

            Mrożenie produktów to świetna sprawa, ponieważ zaoszczędzamy sporo czasu na przygotowywanie posiłków. Pamiętajmy jednak, by podpisywać jedzenie przed zamrożeniem, unikniemy dzięki temu wyrzucaniu już zamrożonego jedzenia.