Co to znaczy biodegradowalny
W przypadku jednorazowych talerzy, pojemników czy sztućców , biodegradowalność oznacza, że produkty te są w stanie rozłożyć się w sposób naturalny, nie powodując tym samym żadnej szkody dla środowiska. Nie oznacza to oczywiście, że zużyty talerzyk możemy rzucić na ziemię i zostawić. Wiele materiałów potrzebuje odpowiednich warunków, które przyspieszają rozkład i zapewniają całkowite rozłożenie produktu. Dzięki temu po jego biodegradacji nie zostaje żaden ślad, co oznacza, że nie zwiększamy ilości zalegających na wysypiskach śmieci.
Biodegradowalne opakowanie musi być wykonane z naturalnych, roślinnych materiałów, takich jak pulpa trzciny cukrowej czy odpady skrobiowe. Dzięki temu nie mają negatywnego wpływu na środowisko. Dodatkowo wykonanie przydatnych artykułów z odpadów roślinnych zapewnia maksymalne wykorzystanie darów natury, co jest ich kolejną zaletą.
Co możemy wrzucać do pojemników bio?
Brązowe pojemniki bio dostosowane są do produktów biodegradowalnych. Powinniśmy do nich wyrzucać:
- Resztki warzyw i owoców – szczególnie obierki i odpady
- Skorupki jaj
- Fusy po kawie
- Fusy z herbaty – również w torebkach wykonanych z papieru
- Zwiędłe kwiaty, liście, trawę oraz drobne gałązki
- Popiół drzewny z kominka
- Pozostałą ziemię z doniczek
- Jednorazowe pojemniki, opakowania, sztućce i naczynia wykonane z roślin (trzciny cukrowej i warzyw skrobiowych).
Wszystkie te produkty możemy również wrzucać do przydomowego kompostownika. Specjaliści radzą, aby w kompostowniku umieszczać różne surowce, dzięki czemu stworzony nawóz będzie zawierał najwięcej minerałów.
Do pojemników z odpadami biodegradowalnymi i kompostowników absolutnie nie możemy wrzucać resztek zwierzęcych, takich jak skóry, kości czy kawałki mięsa. Zabronione jest również wyrzucanie drewna, popiołu węglowego i resztek kuchennych pochodzenia nieroślinnego.
Czy jest różnica pomiędzy produktem ekologicznym, a biodegradowalnym?
Każdy produkt biodegradowalny jest ekologiczny, ale nie każdy produkt ekologiczny jest biodegradowalny. Pudełka i opakowania jednorazowe nazywane są ekologicznymi, kiedy są wykonane z materiałów pochodzących z recyklingu, bądź nadają się do ponownego przetworzenia. Ich produkcja nie może wpływać negatywnie na środowisko. Zużyte opakowania wyrzucamy do odpowiednich pojemników, w zależności z jakiego materiału zostały wykonane.
Które opakowania są ekologiczne?
- Szklane
- Drewniane
- Papierowe
- Z plastiku PLA
Dzięki możliwości recyklingu, bądź produkcji z materiałów już przetworzonych są nazywane ekologicznymi. I chociaż opakowania, talerze czy sztućce nazywane są jednorazowymi, w przyszłości może powstać z nich coś zupełnie innego, co nadaje im kolejne życie.