Pakowanie świeżego pieczywa

Przed dylematem odpowiedniego pakowania chleba stają zarówno piekarnie jak i detaliczni klienci. Do wyboru mamy torebki papierowe, torebki foliowe, a także papierowe torebki z foliowym okienkiem. Każde z nich ma swoje wady i zalety. W co więc pakować pieczywo, aby chleb był jak najdłużej chrupiący, a bułki miękkie?

Odpowiednie opakowanie ma chronić pieczywo przed nadmierną utratą wilgoci, co prowadzi do wysuszenia i powstawania wykwitów pleśni. Musi także zadbać o jak najdłuższe zachowanie świeżości, aromatu i konsystencji. Torebka powinna także zapobiegać osiadaniu na skórce szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów.

Tak naprawdę nie ma jednoznacznej odpowiedzi, w co powinniśmy pakować pieczywo. Stąd tak duży wybór torebek. W inne opakowanie włożymy gorące bułki, a w inne razowy chleb. Ważne jest także, jak długo planujemy przechowywać pieczywo.

Opakowania papierowe na chleb

Papier posiada wysoką przepuszczalność wody, co chroni przed powstawaniem pleśni. Nie pozwala namnażać się bakteriom, dzięki czemu niejedzony chleb można wysuszyć i następnie spożytkować: wyrzucić do kompostownika lub oddać do fermy drobiu czy hodowcom trzody chlewnej, czego nie można zrobić ze spleśniałymi kromkami.

Pakowanie w torebki papierowe chleba i innego rodzaju pieczywa ma sens, gdy planujemy spożyć go w ciągu maksymalnie dwóch dni. Po tym okresie pieczywo straci wilgoć i stanie się czerstwe.

Papierowe torebki na chleb doskonale nadają się także do pakowania pączków i innych słodkich wypieków. Lukier czy cukier puder nie przykleją się tak mocno jak do folii, a papier dodatkowo pozwoli zachować im apetyczny wygląd. W tego rodzaju opakowanie warto też pakować gorące, dopiero co wyjęte z pieca bułeczki. W opakowaniu papierowym nie zaparują i pozostaną chrupiące.

Papierowe torebki z okienkiem stosuje się najczęściej w sklepach samoobsługowych. Dzięki temu kasjer od razu widzi zawartość i nie musi zaglądać do środka, co wpływa na zachowanie higieny i skraca czas obsługi.

Torebki foliowe do pakowania chleba

Folia jest materiałem przepuszczającym powietrze i wilgoć w niewielkim stopniu. Dzięki temu pieczywo na dłużej pozostaje miękkie i wysycha dopiero po kilku dniach. Dlatego pakowanie w torebki foliowe sprzyja przechowywaniu pieczywa na dłużej. Minusem jest, że nie mająca gdzie uciec para wodna osiada na skórce powodując utratę chrupkości i możliwość powstawania pleśni.

Folia nadaje się tylko do pakowania wypieków suchych, takich jak bułki i każdy rodzaj chleba. Nie polecamy umieszczać w niej słodkich bułek i pączków.