Odkąd pojawił się koronawirus, nasze życie nieco się zmieniło. Zwracamy większą uwagę na swoje zdrowie, dezynfekując ręce, nosząc maseczki oraz zakładając maseczki lub przyłbice. Nie chcemy jednak rezygnować ze spotkań ze znajomymi. Wakacje to idealny czas na grilla wśród najbliższych. Jak się do niego przygotować, by każdy czuł się bezpiecznie?

Jak przygotować miejsce na grilla?

            Planując grilla, powinniśmy uwzględnić fakt, iż zachowanie odpowiedniej odległości pomiędzy uczestnikami ryzyka, spowoduje zmniejszenie możliwości zachorowania na COVID – 19. Powinniśmy zatem ustawić stół oraz krzesła w taki sposób, by każdy z przybyłych gości czuł się swobodnie. Zanim jednak zabierzemy się za grillowanie, powinniśmy zdezynfekować wszelkie przedmioty wielorazowego użytku, takie jak szczypce, kratka na grilla oraz inne, potrzebne elementy.

Bezpieczeństwo podczas przygotowywania posiłków

            Organizator grilla, powinien pamiętać o tym, by produkty wykorzystywane na grillu były odpowiednio zdezynfekowane, a jedzenie przygotowywane koniecznie w jednorazowych rękawiczkach. Ponadto, osoba, która jest odpowiedzialna za dania, powinna mieć założoną maseczkę lub przyłbicę. W trakcie grilla należy poinformować każdego z uczestników o korzystaniu tylko i wyłącznie ze swojej szklanki oraz innych przyborów, na których spożywane będą posiłki. Dobrym rozwiązaniem są kubki, talerze oraz sztućce jednorazowego użytku.

Bezpieczeństwo przybyłych gości

            Każdy uczestnik grilla, powinien posiadać maseczkę lub przyłbicę, które będą zasłaniać usta oraz nos. Bardzo ważne jest również utrzymanie dystansu pomiędzy ludźmi, co pozwoli zminimalizować ryzyko zachorowania. W widocznym miejscu powinien również znaleźć się środek do dezynfekcji dłoni. To bardzo ważne, ze względu na to, iż na grillu serwowane jest jedzenie.

            Tegoroczne wakacje są nieco inne niż wszystkie poprzednie, jednak przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa, możemy spędzać czas w gronie znajomych oraz rodziny. Pamiętajmy jednak o tym, że bierzemy odpowiedzialność za naszych gości, dlatego też to na naszych barkach spoczywa obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa przybyłym na grilla osobom. Warto również poinformować zaproszone osoby o danych zasadach odpowiednio wcześniej, aby każdy był świadomy tego, że gospodarz dba o bezpieczeństwo swoje oraz swoich gości.