Kawa piernikowa, dyniowa, z chili… oraz wiele innych, podbijają serca kawoszy oraz rozgrzewają od środka w zimowe dni. W jaki sposób wykonać te przepyszne napoje w domowym zaciszu?

Kawa cynamonowa

  •        Podwójne espresso
  •        Płaska łyżeczka cynamonu
  •        Dwie kostki mlecznej czekolady
  •        Pół szklanki mleka

Mleko podgrzewamy z czekoladą, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy ¾ łyżeczki cynamony i energicznie mieszamy. Całość przelewamy do kubka i posypujemy resztą cynamonu. Na wierzch można również dodać bitą śmietanę lub  startą czekoladę.

Kawa korzenna, inaczej zwana piernikową

Sekretem stworzenia dobrej kawy korzennej, jest domowej roboty syrop piernikowy. Do przygotowania potrzebujemy:

  •        1 szklankę wody
  •        1 szklankę cukru
  •        1 łyżeczkę imbiru w proszku
  •        1 łyżeczkę cynamonu
  •        1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii

Wodę, cukier, imbir oraz cynamon gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, do zgęstnienia. Na końcu dodajemy ekstrakt z wanilii i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotowy syrop możemy przechowywać w szklanej butelce w lodówce, nawet przez 2 miesiące.

Teraz wystarczy zaparzyć swoją ulubioną kawę i dodać do niej syrop. Dla miłośników słodkości, polecamy na wierzch dodać bitą śmietanę.

Pikantna kawa

  •        Podwójne espresso
  •        200 ml wody
  •        Szczypta chili
  •        2 plastry pomarańczy

W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy chili oraz pomarańczę. Całość gotujemy przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy espresso.

Kawa po meksykańsku

  •        1 szklanka mleka
  •        2 łyżeczki brązowego cukru
  •        2 łyżeczki kakao
  •        1 łyżeczka cynamonu
  •        Szczypta pieprzu cayenne
  •        Szczypta gałki muszkatałowej
  •        Szczypta soli
  •        1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •        Podwójne espresso

W rondelku zagotowujemy mleko z przyprawami, następnie dolewamy ekstrakt waniliowy oraz espresso. Wierzch możemy ozdobić piankami marshmallow lub bitą śmietaną.

Orzechowe cappuccino

  •        Kawa parzona
  •        Orzechy laskowe oraz włoskie
  •        Mleko

Orzechy mielimy na bardzo drobny pył. Do garnka wsypujemy kawę oraz orzechy, zalewamy wodą i parzymy kawę. Następnie spieniamy mleko. Kawę filtrujemy i przelewamy do szklanki, na wierzch dodajemy mleczną piankę.

Korzenne przyprawy, czekolada oraz aromatyczne cytrusy to idealne dodatki do kaw, na zimowe dnie. Przygotowanie wyjątkowego napoju na pewno uprzyjemni mroźny dzień, jak również rozgrzeje od środka.

Jeśli serwujecie takie nietypowe kawy w swoich kawiarniach, przydadzą Wam się jednorazowe kubki do kawy na wynos, mieszadełka i papierowe trzymaki do kubków. Wszystko znajdziecie w tej kategorii. Wybrane produkty prezentujemy poniżej.