Rodzaje lodów - do wyboru do koloru

Lody to bardzo ogólne pojęcie. Każdy ma swój ulubiony smak i rodzaj lodów. Lody dzielą się nie tylko na smaki i rodzaj podania, ale również głównym składnikiem produkcji. Mogą być wytwarzane na bazie śmietany, mleka, wody lub z samych owoców. Te ostatnie, zwane sorbetami są najprawdopodobniej pierwszymi lodami, które w Chinach serwowano już ponad 5000 lat temu.

Najbardziej kremowe i jednocześnie kaloryczne są lody na bazie śmietany. Takie lody można kupić w dobrych lodziarniach, a także w każdym, lepiej wyposażonym supermarkecie. Najbardziej orzeźwiające są sorbety owocowe o kwaskowym smaku.

Na spacerze i urlopie chętnie sięgamy po lody z dobrych lodziarni oferujących własnoręcznie robione lody. Nasze społeczeństwo coraz częściej wybiera lody rzemieślnicze i te wytwarzane na naturalnych składnikach.

W domowym zaciszu delektujemy się gotowymi lodami kupionymi w pobliskim sklepie. Uwielbiamy rożki, lody na patyku, a także te w opakowaniach rodzinnych.

Jakie lody najczęściej wybierają Polacy?

Jeśli chodzi o smak, Polacy są tradycjonalistami. Najczęściej wybieramy smaki śmietankowe, czekoladowe i truskawkowe. Coraz częściej jednak eksperymentujemy i wybierając lody gałkowe dokładamy nieznany, lecz interesujący nas smak, taki jak miętowe, tiramisu czy guma balonowa.

Na wakacjach najczęstszym wyborem są klasyczne lody kręcone, tak zwane z automatu lub włoskie. Podawane w pszennych rożkach, są dostępne w każdym mieście, a pod lodziarnią nierzadko spotykane są długie kolejki. Na drugim miejscu są lody gałkowe. Górują tutaj przez ogromny wybór smaków, który przy lodach kręconych jest dość ograniczony.

Co zamiast klasycznych wafelków do lodów?

Wafelki były zawsze nieodłącznym elementem lodziarni. Dostępne o różnych kształtach, pozwalały na zaserwowanie lodów włoskich lub lodów gałkowych. Coraz częściej spotyka się jednak kolorowe i urocze kubeczki na lody, które znajdują wielu zwolenników. W przeciwieństwie do wafelków nie rozmiękają pod wpływem roztapiających się lodów. Dodatkowo wafelki często się kruszą i w upalne dni mogą brudzić ręce spływającymi szybko lodami.

Kartonowe kubełki na lody to także ukłon dla osób, które mają coraz częściej spotykaną nietolerancję glutenu lub uczulenia na pszenicę czy inne zboża.

Lody w kubełku spożywa się za pomocą wesołych łopatek do lodów dzięki czemu ręce pozostają czyste, a jedzenie lodów jest bardziej higieniczne.

A Ty jakie lody lubisz najbardziej?