Wiosna i lato to idealny moment do rozpoczęcia sezonu grillowego. Najwyższa pora na przygotowanie się do wieczornych biesiad w gronie rodziny oraz przyjaciół. Jak odpowiednio przygotować się do przyrządzania kulinarnych specjałów?

Jaki grill wybrać?

            Na rynku jest wiele rodzajów grillów, dlatego warto zastanowić się, który z nich jest najlepszy. Musimy pamiętać o tym, że węgiel drzewny emituje dużo zanieczyszczeń, które powodują zwiększenie ilości złego ozonu. Jeżeli natomiast kwestie środowiskowe pozostawimy na drugim planie, musimy również zwrócić uwagę na rodzaj węgla. Brykiet zawiera szkodliwe dodatki, które mogą dostać się do jedzenia w trakcie pieczenia. Nie powinniśmy również używać płynnych rozpałek, ponieważ szkodliwe związki pozostają na potrawach, tworząc zagrożenie dla naszego zdrowia. Bezpieczną opcją jest grill gazowy, jednak wiele osób uważa, że jedzenie przygotowane na węglu drzewnym jest o wiele smaczniejsze i aromatyczne.

Zaopatrzenie na grilla

            Zanim zabierzemy się za przygotowywanie jedzenia, powinniśmy zakupić kilka ważnych produktów, które ułatwią nam przyrządzanie oraz podawanie potraw. Organizując grill w plenerze, warto zaopatrzyć się w jednorazowe tacki na których będziemy serwować pyszności, jak również papierowe kubki oraz jednorazowe sztućce. Ułatwi nam to nie tylko podawanie jedzenia, ale również sprzątanie po imprezie. Nie zapomnijmy jednak o zabraniu ze sobą worków na śmieci, do których goście będą mogli wrzucać zużyte pojemniki. Nie jest to jednak ekologiczne wyjście, ale bardzo często rozsądniejsze, niż branie ze sobą całej zastawy stołowej, szczególnie, gdy impreza odbywa się z dala od domu. Bardzo dużym ułatwieniem są również tacki do grilla, na których możemy piec jedzenie, bez obaw o przyklejenie się jedzenia do kratek. Dzięki takiemu rozwiązaniu, z łatwością wyczyścimy grilla.

grillowanie

Jakie jedzenie serwować?

            Zanim zrobimy zakupy na grilla, zastanówmy się lub zapytajmy naszych gości, czy mają jakieś szczególne preferencje. Może zrobić się bowiem niezręcznie, gdy na imprezę przyjdzie osoba, która nie je mięsa, a na naszym stole tylko takie potrawy będą królować. Warto również zadbać o to, by na grillu pojawiły się warzywa.

Wegetariańskie szaszłyki

Jeżeli na grillu pojawi się wegetarianin, możemy zaserwować pyszne bezmięsne szaszłyki:

Składniki:

  •          1 cukinia
  •          2 opakowania tofu
  •          2 czerwone papryki
  •          Pomidorki koktajlowe
  •          2-3 łyżki oleju

Kilka godzin przed grillowaniem należy zamarynować tofu. W tym celu przygotowujemy marynatę miksując dwie łyżki oleju, dwie łyżki musztardy, dwie łyżki miodu, łyżkę sosu sojowego, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz oraz łyżeczkę ziaren kolendry. Tofu  kroimy w kostkę, a następnie zostawiamy w zalewie, w zamkniętym pojemniku. Przed grillowaniem kroimy warzywa w duże kawałki, nacieramy olejem, a następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków, wraz z tofu. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy z kilku stron do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Sałatka, jako dodatek do grilla

Warto również zrobić pyszną, lekką sałatkę, która będzie idealnym dodatkiem do dań mięsnych:

Składniki:

  •          Mix sałat
  •          Ser fera
  •          Oliwki
  •          Ogórki
  •          Rzodkiewka
  •          Pomidorki koktajlowe
  •          Sos sałatkowy
  •          Oliwa z oliwek

Pomidorki, ogórki, rzodkiewkę oraz ser feta kroimy i mieszamy z resztą składników. Sos sałatkowy mieszamy z oliwą oraz wodą, polewamy nim warzywa zaraz przed podaniem. Gotowe!

            Sezon na grilla to idealny czas by pokazać się od strony szefa kuchni. Na talerzach mogą królować różne potrawy, nie tylko kiełbasa i karkówka, dlatego też warto eksperymentować. Gwarantujemy, że goście będą zadowoleni.

 Sałatka, jako dodatek do grilla