Street food – jedzenie jakiego nie znacie
Street food to dosłownie jedzenie z ulicy, bardzo często sprzedawane wprost z zaimprowizowanego stanowiska, na którym jest przyrządzane. Cechuje go szybkość przyrządzenia, stosunkowo niska cena, jak również niespotykany smak oraz przygotowywanie z lokalnych produktów.
Historia
Żywność sprzedawaną na ulicach można było spotkać już w starożytności. Grecy przygotowywali suszone ryby, Rzymianie natomiast zupę z ciecierzycy z makaronem oraz pieczywem. Tego typu posiłki były przeznaczone głównie dla ubogich mieszkańców miast. W Ameryce sprzedawano słodycze, jak również kukurydzę. W Stanach Zjednoczonych głównymi produktami były słodycze, ciastka oraz inne słodkie przekąski. Ich sprzedażą trudniły się głównie czarnoskóre kobiety. W połowie XIX w. we Francji na ulicach pojawiły się stoiska z frytkami, które nadal stanowią posiłek typu street food. W Polsce, jeszcze w połowie XX w. jedzenie na ulicy było typowe tylko dla nizin społecznych. W dzisiejszych czasach jest to jednak dużo bardziej akceptowalne i typowe dla miejsc w których widoczny jest masowy przypływ ludności ze wsi do miast.
Street food świata
Potrawy street food, różnią się znacząco od tego w jakim kraju jesteśmy. Poniżej podajemy przykładowe potrawy przygotowywane na ulicy
- Balik ekmek – kanapki z grillowaną rybą, pomidorem, sałatą, cebulą, oliwą i sokiem z cytryny. To bardzo popularne danie serwowane w Turcji. Wyrazisty smak oraz świeże składniki sprawiają, że jest to bardzo często sprzedawana potrawa.
- Langosz – typowe danie Węgierskie, coraz częściej pojawiające się również w Polsce. Placek z ziemniaków, mąki i mleka, smażony na głębokim tłuszczu. Tradycyjna wersja zakłada dodatek czosnku, sera i śmietany, jednak powstaje coraz więcej wersji tej potrawy.
- Quesadilla – większość z nas zna smak tej potrawy. Najlepiej jednak smakuje w przydrożnej, prowizorycznej kuchni w Meksyku, gdzie przygotowywana jest tylko z dodatkiem sera
- Currywurst – kiełbasa polana ostrym, pomidorowym sosem z dodatkiem curry. W Niemczech to bardzo popularne danie np. na jarmarkach świątecznych
- Pan Bagnat – bagietka wypełniona jajkiem, tuńczykiem, pomidorami oraz oliwkami, obficie spryskana oliwą. W Nicei to przysmak wielu ludzi, dlatego warto go spróbować, smakuje wyśmienicie
- Churros – typowe Hiszpańskie śniadanie na słodko. Sprzedawane również na ulicach, jako przekąska. Można je spotkać również w Polsce
- Fish and chips – typowa potrawa dla Dublina. Smażona ryba z frytkami, do tego jabłko w karmelu
- Pastizz – bułeczka z ciasta francuskiego, nafaszerowana zielonym groszkiem lub serem ricotta sprzedawane na Malcie
- Crepes – czyli nic innego jak naleśniki z najróżniejszym nadzieniem. To danie znajdziemy na ulicach Paryża
- Pizza al taglio – pizza sprzedawana na kawałki we Włoszech, to idealna opcja na szybki posiłek w trakcie zwiedzania.
Kontrola sanitarna
Pomimo tego, iż street food to bardzo popularna forma sprzedaży jedzenia, szybki rozrost tego typu punktów, może spowodować poważne problemy. Aktualnie w krajach wysoko rozwiniętych sprawowane są kontrole nad czystością oraz jakością sprzedawanych produktów. Niestety w Indiach czy krajach afrykańskich, brak nadzoru stwarza zagrożenie dla zdrowia konsumentów.