Rodzaje opakowań jednorazowych


Rynek opakowań jednorazowych wciąż się rozwija. Stare, mało ekologiczne pojemniki są zastępowane coraz to nowszymi rozwiązaniami, które tak czy inaczej, wciąż są udoskonalane. To wszystko dzieje się nie tylko ze względu na ochronę środowiska naturalnego, ale także wygodę i funkcjonalność użytkowania.


Inne opakowania jednorazowe są używane w gastronomii, a inne w cukierniach czy sklepach spożywczych. Najważniejszym czynnikiem przy wyborze opakowania jest jego temperatura. Do dań gorących nie możemy używać plastikowych pudełek, a sałatki nie zapakujemy do papierowego pojemnika.


Najpopularniejszymi opakowaniami są pudełka plastikowe, które najczęściej są całkowicie przezroczyste i posiadają dopasowane wieczko – przymocowane na stałe lub w formie pokrywki. Takie pojemniki są doskonałe do dań zimnych, takich jak przekąski, sushi, desery oraz sałatki i surówki. Doskonale nadają się także do ciast i innych wypieków.

Opakowania plastikowe są również dostępne w wersji do dań gorących, najczęściej stosowanych ze zgrzewarkami.


Kolejną propozycją są pojemniki papierowe. Te są niezbędne w cukierniach i kawiarniach. Estetyczne, ekonomiczne pudełko przed złożeniem jest po prostu arkuszem papieru, dzięki czemu nie zajmuje wiele miejsca. Ogrom kolorów i wzorów zapewnia możliwość zapakowania ciasta i wypieków na każdą okazję.


Pojemniki z trzciny cukrowej zostały stworzone z myślą o daniach na wynos. Całkowicie biodegradowalne opakowania pozwalają pakować dania w każdej temperaturze.


Jakie dodatkowe funkcje mają opakowania jednorazowe do żywności?


Oprócz podstawowej funkcji, czyli możliwości przechowywania, pojemniki jednorazowe pełnią role:

  • Ochronną – zapakowana żywność w pojemniku chroni przed zgnieceniem, rozsypaniem czy utratą apetycznego wyglądu. Dodatkowo, zamknięty pojemnik nie dopuszcza do wnętrza kurzu, brudu i niewidzialnych dla oka drobnoustrojów. Dzięki temu żywność jest higieniczna i bezpieczna
  • Przechowywania w niskich temperaturach – pojemniki, w szczególności plastikowe, są dostosowane do przechowywania w lodówce i zamrażalniku. Zamknięta żywność nie przejmuje zapachów z lodówki i odwrotnie – intensywny zapach nie przedostaje się na inne przedmioty w lodówce
  • Ułatwiającą transport – zamykane pojemniki pozwalają na łatwy transport, co jest ważne przy przewożeniu tortów oraz dań obiadowych
  • Utrzymania odpowiedniej temperatury – pojemniki pozwalają na dłużej zachować ciepło obiadu, aby dojechał do klienta w odpowiedniej temperaturze