W tym artykule skupiamy się na najlepszych i najczęstszych sposobach pakowania hamburgerów. Z tekstu dowiesz się:

Dla ułatwienia podjęcia decyzji, na końcu artykułu znajdziesz tabelę podsumowującą najważniejsze zalety i wady poszczególnych rozwiązań.

Burger - król fast-foodu

Szybkim jedzeniem na wynos od dawna rządził burger. Danie proste w przygotowaniu, efektownie wyglądające, sycące i smaczne. Choć konkurencja w branży wciąż rośnie, podsuwając nowe danie, to burgery cieszą się niesłabnącą popularnością. O ile w niedalekiej przeszłości burgery były zwykle konsumowane na miejscu - czy to w restauracji, czy też bezpośrednio na ulicy, to obecnie coraz częściej jest daniem dowożonym na wynos. Powstaje więc praktyczne pytanie jaki sposób zapakowania hamburgera będzie najlepszy. Przyjrzymy się dostępnym opcjom.

Folia aluminiowa – tani i łatwy sposób na zapakowanie jedzenia

3829_1.jpgFolia aluminiowa to bez wątpienia najprostszy i bardzo tani sposób na zapakowanie burgera. Wiele budżetowych punktów gastronomicznych korzysta z tego rozwiązania, zwłaszcza przy dostawie burgerów na wynos. Folia aluminiowa jest łatwa i szybka w użyciu oraz utrzymuje odpowiednią temperaturę przez pewien czas, co w wielu przypadkach może okazać się w pełni wystarczające. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że przy dostawach na większe odległości danie może po drodze wystygnąć.

Z kolei jeśli zaserwujemy burgera na miejscu w opakowaniu z folii aluminiowej, może się to okazać kłopotliwe przy konsumpcji. Nie zawsze udaje się sprawnie odwinąć zawiniątko, co niestety sprzyja oblaniem się tłuszczem ubrudzeniem. 

Jeżeli więc zależy nam na estetycznym pakowaniu jedzenia, warto pomyśleć również nad innymi opcjami zapakowania burgerów.

Koperta – standardowy sposób na zapakowanie burgera

Koperty na fast-food to chyba najpopularniejszy sposób serwowania ulicznego jedzenia. Sprawdź produkt!Torebki na hamburgery są przede wszystkim tanie w zakupie, co dla wielu małych gastronomii jest czynnikiem decydującym. Ich użycie jest banalne - wystarczy rozchylić torebkę, wsunąć danie i gotowe! Klienci barów szybkiej obsługi są przyzwyczajeni do tej formy serwowania dań i chętnie chwytają w dłonie burgery zapakowane w koperty. Zaletą jest łatwa dostępność dania i możliwość natychmiastowej konsumpcji. Kolejnym plusem są kolorowe i atrakcyjne nadruki.

Natomiast koperty na hamburgery nie będą najlepszym rozwiązaniem, jeśli burgera dowozimy. Wówczas lepiej skorzystać z pudełek styropianowych lub papierowych. Poza tym niektórzy mogą narzekać, że koperty kojarzą się z dość dzikimi latami 90-tymi i popularnymi wtedy budkami z jedzeniem. Tak jak w przypadku folii aluminiowej, tak też przy użyciu kopert na burgery istnieje spore ryzyko oblania się tłuszczem i sosami.

Jak zapakować burgera na wynos

Pojemniki styropianowe – lekkie, i wygodne w użyciu

Pojemniki styropianowe są najczęściej stosowane w gastronomiach dowożących dania na wynos. I nic dziwnego, bo jest to rozwiązanie sprawdzone od wielu lat, a siła przyzwyczajenia jest duża. Pudełka styropianowe na burgery są lekkie oraz wygodne w transporcie. Co najważniejsze pojemniki styropianowe świetnie utrzymują temperaturę! Burger czy inne danie może dojechać do klientów ciepłe, co zawsze pozytywnie wpływa na ocenę gastronomii. Co więcej, przy transporcie większej liczby dań, hamburgery zapakowane w pojemniki styropianowe łatwo można ustawiać jeden na drugim

Jak każde rozwiązanie, również pojemniki styropianowe mają swoje mankamenty. Po pierwsze nie jest to opakowanie ekologiczne. Spieniony polistyren (czyli styropian) nie poddaje się łatwo recyklingowi. W związku z tym od lipca 2021 roku opakowania styropianowe zostaną wycofane z obiegu w krajach Unii Europejskiej. Do tego czasu można z nich korzystać, ale należy pamiętać o tym, by zużyte opakowania wyrzucać do odpowiednich pojemników, tak by zostały później zutylizowane.Warto jednak zawczasu pomyśleć o bardziej ekologicznym rozwiązaniu, zwłaszcza w dobie zmian klimatycznych, rosnącej świadomości społecznej i wpływie opakowań na wizerunek firmy.

Innym minusem pudełek styropianowych jest ich kruchość. Trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie, tak by ich nie połamać. Dla niektórych kłopotliwa może być objętość pojemników EPS, co w małych lokalach może sprawiać problemy ze składowaniem. Poza tym warto brać pod uwagę wspomnianą wyżej kwestię wizerunkową. Wielu klientów może postrzegać opakowania styropianowe dość krytycznie.

Pudełka kartonowe – ekologiczny sposób na pakowanie burgerów

Pudełka kartonowe cechują się najwyższą estetyką spośród wszystkich wyżej wymienionych opakowań. Różne kolory i wzory oraz możliwość własnego nadruku (aczkolwiek kosztowna) powodują, że są jednymi z najchętniej wybieranych pojemników na tego typu dania. Bez wątpienia ich olbrzymim plusem jest fakt, iż opakowania kartonowe mogą zostać poddane recyklingowi, co wyraźnie zmniejsza ilość odpadów krążących w środowisku. Mała objętość sprawia, że są łatwiejsze w przechowywaniu, niż pudełka styropianowe.

Na pewno atrakcyjność wizualna pudełek kartonowych oraz ich większa przyjazność środowisku wpłyną pozytywnie na wizerunek lokalu, który korzysta z tego rozwiązania. Jest to opcja szczególnie polecana dla punktów gastronomicznych budujących swoją markę nie tylko w oparciu o cenę dań.

Minusem pudełek papierowych może być to, że trudniej ustawiać je jeden na drugim, ponieważ nie są tak sztywne jak pojemniki styropianowe. Są przez to mniej wygodne w transporcie. Do zalet trudno także zaliczyć ich koszt, który przewyższa pozostałe opcje. Jeśli chcemy mieć własny nadruk opakowanie będzie droższe. 

Podsumowanie

Jak to zwykle w życiu bywa, także w przypadku burgerów na wynos nie ma rozwiązania idealnego. Wszystko zależy od potrzeb gastronomii i grupy docelowej klientów. W poniższej tabeli zestawiamy najważniejsze naszym zdaniem cechy poszczególnych rozwiązań, co powinno ułatwić wybór opcji dostosowanej do własnych potrzeb. Oprócz tego podpowiadamy:

  • Prowadzisz mały lokal i klienci dostają gotowego burgera do ręki "na wynos"?
    -> wybierz koperty na fast-food lub ewentualnie folię aluminiową
  • Prowadzisz mały lokal, ale chcesz korzystać z opcji dostawy na wynos w bliskiej okolicy?
    -> wybierz folię aluminiową lub pojemniki styropianowe
  • Prowadzisz większy lokal i budujesz markę oraz chcesz pokazać się z eko-strony?
    -> wybierz pudełka kartonowe!

Zalety

Wady

Folia aluminiowa

  • niska cena
  • łatwość użycia
  • utrzymuje temperaturę
  • mało estetyczne rozwiązanie
  • wzbudza skojarzenia z dworcową budką
  • niewygodna przy konsumpcji

Koperty na burgery

  • najtańsza opcja
  • kolorowy nadruk w różnych wzorach
  • proste w zastosowaniu
  • akceptowalne i popularne
  • mało wyróżniające rozwiązanie
  • nie nadają się do transportu na wynos
  • przy konsumpcji sosy mogą się wylewać i brudzić

Pojemniki styropianowe

  • lekkie
  • utrzymują temperaturę przez dłuższy czas
  • świetne do transportu
  • objętościowe przy magazynowaniu
  • najmniej ekologiczne rozwiązanie
  • są dość kruche
  • nie kojarzą się z marką premium

Pudełka kartonowe

  • atrakcyjny wygląd
  • łatwość magazynowania
  • lekkie
  • dobre do transportu
  • recyklingowalne
  • gorsza izolacja temperatury w porównaniu z pojemnikami styropianowymi
  • najkosztowniejsza opcja
  • recykling zatłuszczonego kartonu jest trudny i kłopotliwy