Blog - nowości

Efektywne i sprawne wiosenne porządki

Wiosna! Wszystko zaczyna budzić się do życia, w tym także nasza energia, motywacja i chęć do działania. Warto zacząć od swojego otoczenia i sprawić, by dom lśnił czystością. Co jest niezbędne w domowych porządkach, a dodatkowo ułatwi nam sprzątanie?

Poradnik cateringowy – jak pakować sałatki na wynos?

Kolorowe i zdrowe sałatki lub surówki wymagają specjalnych opakowań. Soczyste warzywa i owoce, aby prezentowały się apetycznie i nie traciły walorów smakowych warto zapakować w odpowiednie pojemniki. W kolejnym cyklu poradnika cateringowego przybliżymy godne polecenia pojemniki na sałatki.

Kinderparty – jak przygotować imprezę dla dziecka w domu?

Dzieci kochają imprezy i spotkania z rówieśnikami. Organizacja kinderparty w domu wymaga kilku przygotowań, aby zapewnić małym gościom trochę rozrywki, pysznych przekąsek i dekoracji. O czym nie możemy zapomnieć szykując imprezę urodzinową dla dziecka?

Reklamówki foliowe – ich rodzaje i zastosowanie

Chyba nie potrafimy już żyć bez opakowań foliowych. Reklamówki otaczają nas wszędzie, pomagając i ułatwiając codzienne życie. Są niezwykle popularne ze względu na niską cenę i szerokie zastosowanie. Jakie są dostępne rodzaje reklamówek foliowych i do czego służą

Kompendium tworzyw - PLA

Poliaktyd znany pod skrótem PLA to całkowicie biodegradowalne tworzywo wykorzystywane w różnych przemysłach. Czy biodegradowalny równa się ekologiczny? Czym wyróżnia się na tle innych tworzyw i jakie są jego wady i zalety?

Tłusty czwartek – w co zapakować pączki i faworki, aby zachować ich świeżość i apetyczny wygląd?

Polacy kochają pączki! Od święta i na co dzień. W związku z nadchodzącym wielkimi krokami Tłustym czwartkiem stworzyliśmy dla Was poradnik dotyczący prawidłowego pakowania pączków, co zapewni ich długą świeżość i estetyczny wygląd.

Czym wyróżniają się opakowania przystosowane do żywności?

Opakowania, aby mogły być dopuszczone do kontaktu z żywnością muszą spełniać pewne wymogi opisane w prawie unijnym i krajowym. Czym wyróżniają się opakowania do żywności?

Kompendium tworzyw - HDPE i LDPE - czym się różnią?

Co to jest tak często spotykany polietylen i jego rodzaje: HDPE oraz LDPE? W tym artykule postaramy się przybliżyć ten rodzaj plastiku oraz pokazać jego wady i zalety.

Poradnik cateringowy - pakujemy ciasto!

Delikatne ciasta i torty wymagają odpowiedniego przygotowania do transportu. W co zapakować wyroby cukiernicze, aby dotarły szczęśliwie na miejsce? Zapraszamy do lektury na temat opakowań na ciasta i torty, które z pewnością spełnią swoje zadanie.

Ekologiczne sztućce i opakowania do żywności – nowy trend w gastronomii

Bądźmy eko! Zmień plastik na biodegradowalne materiały, które sprawdzą się zarówno w warunkach domowych jak i lokalach gastronomicznych oferujących jedzenie na wynos. Poznaj naczynia z drewna, otrębów i trzciny cukrowej.

Sylwester w domowym zaciszu - jednorazowe naczynia na karnawałowym stole

Każdy z nas świętuje koniec nowego roku i początek kolejnego z mnóstwem noworocznych marzeń i postanowień. Sylwester urządzany w domu wymaga dobrej organizacji miejsca i czasu, aby mieć czas nie tylko na zastawienie stołu, ale też na rozmowę i zabawę z gośćmi. W tym przypadku praktyczne dekoracje i jednorazowe naczynia sprawdzą się doskonale.

Ekologiczne prezenty dla dużych i małych

Jaki prezent wybrać dla osoby w każdym wieku, który jednocześnie jest praktyczny i zarazem ekologiczny? Przedstawiamy kilka pomysłów na prezent dla małych i dużych, który spodoba się wszystkim, mającym na uwadze środowisko naturalne.

Czy pojemniki na wynos uratują gastronomię przed pandemią?

Pandemia i lockdown, które zmieniły świat wpłynęły w ogromnej mierze na branżę gastronomiczną. Wielu właścicielom restauracji udaje się przetrwać, dzięki wprowadzeniu dań na wynos oraz z dowozem. Duże znaczenie ma estetyka i jakość dostawy posiłków. Jakie pojemniki na wynos wybrać, aby przyciągnąć klientów?

Pojemniki jednorazowe z otrąb – nowoczesna ekologia w branży gastronomicznej

Pojemniki do żywności produkowane z otrąb to ciekawe i ekologiczne rozwiązanie zgodne z modną ideą zero waste. Jakie mają zalety i dlaczego warto serwować gościom dania na nowoczesnych otrębowych talerzach? Czy można zjeść obiad z talerzem? Teraz już tak! Opakowania do żywności wyprodukowane z otrąb pszennych niosą za sobą wiele korzyści. Są ekologiczne, dobrze utrzymują ciepło potraw oraz są ciekawą alternatywą dla klientów ceniących środowisko i efektowne podanie posiłku. Dlaczego warto wykorzystać naczynia z otrąb?

Poradnik cateringowy – jak dobrze zapakować obiad na wynos

Coraz więcej lokali gastronomicznych oferuje swoim klientom pakowanie jedzenia na wynos. Zanim jednak zdecydujemy się na tego typu opcję, powinniśmy przemyśleć kilka istotnych kwestii. Jedzenie po transporcie powinno być ciepłe oraz estetycznie wyglądać, co jest często dużym wyzwaniem dla właścicieli restauracji.

Kompendium tworzyw - polietylen (PE)

Polietylen to tworzywo, które posiada szerokie zastosowanie w życiu codziennym, przemyśle oraz wielu innych dziedzinach.

Wszystko co powinieneś wiedzieć o pakowaniu jedzenia na wynos

Pakowanie jedzenia na wynos to dość popularny temat. Jakie są zalety takiego rozwiązania? Dlatego jest to opłacalne dla restauracji? W artykule podajemy najważniejsze informacje na ten temat.

Kawa w zimowym wydaniu

Od jakiegoś czasu w kawiarniach możemy dostać różnego rodzaju kawy w zimowym wydaniu. A co jeśli możemy je zrobić w zaciszu własnego domu? Zapraszamy po kilka przepisów na aromatyczne kawy.

Kompendium tworzyw – PET

Tworzywo PET swoją popularność zawdzięcza dobrym właściwościom fizycznym, które powodują, że materiał ma  wszechstronne zastosowanie. Gdzie natkniemy się na niego w codziennym życiu? Dlaczego jest tak popularny?

Pulpa papierowa – praktyczne zastosowanie

Pulpa papierowa to ekologiczny materiał z którego wykonywane są różnego rodzaju opakowania. Z jakich surowców jest wykonywana? Dlaczego jest materiałem, który pomaga chronić środowisko?

Poradnik cateringowy – kawa na wynos!

Ze względu na wzrastający pęd życia, coraz częściej nie mamy czasu na spokojne wypicie kawy, w zaciszu własnego domu. Z pomocą przychodzą nam jednak różnego rodzaju miejsca, w których serwowane napoje są najczęściej bardzo dobrej jakości.

8 rozgrzewających napojów na jesienne wieczory

Deszczowa, jesienna aura nie sprzyja aktywnemu spędzaniu wieczorów, dlatego warto zaopatrzyć się w kilka składników, by przygotować pyszne napoje. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które nie tylko rozgrzeją, ale poprawią nastrój.

Kompendium tworzyw – polistyren

Polistyren to tworzywo sztuczne, które wykorzystywane jest w wielu gałęziach przemysłu. Gdzie znajdziemy go w życiu codziennym?

Poradnik cateringowy – jak zapakować kebab na wynos

Kebab to bardzo popularne danie, podawane w wielu krajach. To najczęściej wybierana potrawa z jedzenia typu fast – food. Prowadząc budkę z kebabami, nie tylko musimy zadbać o ich smak, ale również wygląd. W jaki sposób go zapakować by przyciągał uwagę sporej rzeszy klientów?

Tektura falista – idealny materiał do pakowania

Tektura falista to materiał, który bez wątpienia zmienił świat opakowań. W jaki sposób jest wykorzystywana do pakowania? Jakie są jej rodzaje oraz czym różni się od normalnej tektury?

Kompendium tworzyw – polipropylen

Co to jest polipropylen, jakie znajduje zastosowanie oraz jego właściwości – to wszystko oraz wiele więcej znajdziesz w poradniku poniżej.

Jak zapakować burgera na wynos?

Prowadzisz restaurację fast – food? A może planujesz założyć swój własny food – truck? Jeśli tak, to powinieneś przeczytać nasz poradnik dotyczący pakowania jednego z dań, jakim jest burger.

Jakie wymagania należy spełnić by opakowanie mogło mieć kontakt z żywnością?

Wyrób opakowań, które będą mieć bezpośredni kontakt z żywnością jest pod ścisłą kontrolą. Jakie wymagania należy spełnić by produkt został wypuszczony na rynek?

Psychologia kolorów w marketingu

Działania reklamowe wykorzystujące psychologię kolorów, mają na celu wywołanie u potencjalnych klientów odpowiednich reakcji, a w rezultacie, zakupienie produktów. Jak działa marketing sensoryczny? 

Historia opakowań jednorazowych

Zamawianie jedzenia na wynos jest coraz częściej stosowanym sposobem żywienia wielu osób. Jak zatem wyglądała ta kwestia w przeszłości?